Zastupitelstvo Vinohrad odmítlo převzít Evropskou ZŠ

Brno - Zastupitelé městské části Brno-Vinohrady dnes definitivně zamítli návrh na převzetí Evropské ZŠ. Brněnský magistrát týdny po radnici požadoval, aby si školu převzala pod svoji správu, to ale vinohradští radní před dvěma týdny odmítli. A stejně dnes hlasovali i zastupitelé. Jednohlasně dnes všech 19 přítomných zastupitelů hlasovalo proti návrhu města na převzetí správy nad školou. Město teď musí hledat jiné řešení, jak najít pro školu uplatnění.

Evropská základní škola měla být místem, kde budou v angličtině studovat děti diplomatů a zahraničních investorů. Před dvěma lety ovšem zákon výuku v angličtině na veřejných základních školách zakázal a z Evropské základní školy se stala klasická základní škola. Podle brněnského magistrátu zanikl důvod, proč se má o školu starat město. Proto chce zařízení převést na městskou část Vinohrady.

Tento plán před dvěma týdny ale odmítli radní Vinohrad. Argumentovali tím, že už jednu základní školu spravují a na provoz další nemají dostatek prostředků.

Vedení školy proto nyní přemýšlí, jak znovu získat jedinečnost. „Budeme se muset snažit najít novou cestu, jak být pro město partneři,“ uvedl před časem ředitel Evropské základní školy Jaromír Pospíchal.

Pokud by se Brno nakonec rozhodlo školu zavřít, muselo by vrátit padesátimilionovou dotaci, kterou získalo z Evropské unie na vybudování školní tělocvičny.