Bývalý vojenský areál v Újezdu má nové využití

Újezd u Brna - Už příští rok na jaře začne bývalý vojenský areál v Újezdu u Brna ožívat. Vedení obce už vyřešilo, kdo zaplatí stavbu nové silnice. Armáda totiž odmítla poskytnout cestu, která vede přes střežený armádní areál v blízkosti radaru v Sokolnici. Silnici nakonec zaplatí stát a se stavou se má začít už na jaře. Mezitím obec plánuje proměnu areálu - v části vznikne například střelnice.

Obec měla s areálem od začátku velké plány, jenže jí chyběly peníze na vybudování vlastní cesty. Od ministerstva obrany získali výjimku na používání stávající cesty jen na dva roky, dlouhodobě ji ale nemohli využívat. Teď je jasno. „Obec zaplatí jen terénní úpravy, samotnou stavbu podle zákona musí uhradit stát. Každá nemovitost totiž musí mít přístupovou cestu,“ vysvětlil starosta Újezdu u Brna Jan Hradil (nez.). Kilometrová silnice bude stát pět milionů korun a hotová by měla být už v polovině příštího roku.

Újezd u Brna už našel využití pro dvě velké tubusové haly, vznikne v nich střelnice. „Už je vyprojektovaná, dopoledne ji budou využívat jihomoravští policisté, odpoledne bude komerčně pronajímána. Získali jsme stavební povolení, jen ještě musíme sehnat peníze,“ popsal starosta Hradil.

Většina budov je pod zemí, nad ní je zhruba jen 45 až 50 kanceláří. „Chceme tyto prostory také využít, už jsme získali dotaci na výměnu oken, zateplení a na novou kotelnu,“ dodal starosta.

Újezd u Brna získal rozsáhlý areál se šedesáti místnostmi předloni na jaře. Komplex v blízkosti radaru u Sokolnic sloužil jako řídící středisko vojenského letového provozu, kasárna a armádní sklady. Poslední vojáci prostory opustili před pěti lety.