Dům pánů z Kunštátu vystavuje díla Mrkuse a Kasalické

Brno - Netradiční díla dvou autorů, kteří ke své tvorbě využívají zvláštní umělecké prostředky, ode dneška vystavuje Dům pánů z Kunštátu v Brně. V prvním patře jsou k vidění videoinstalace Pavla Mrkuse, Galerie G99 v přízemí hostí první výstavu Rakušanky Luisy Kasalické. Obě souběžné výstavy budou pro návštěvníky přístupné do 5. dubna příštího roku.

Výstava v českém prostředí poměrně neznámého, v zahraničí však stále úspěšnějšího autora Pavla Mrkuse představí soubor nových videoprojekcí s tématem modelování fiktivních vesmírných krajin a jejich mentální rekognoskace. Expozice vytvořená pro Dům pánů z Kunštátu nese název Next Planet.

V originálních dílech se zrcadlí fascinace světem technologií a datového prostoru, zároveň ale odráží také prvky východní spirituality. Mrkus se inspiroval Japonskem, kde strávil několik let. „Vlivem této zkušenosti se radikálně odklonil od tradičních uměleckých prostředků k dynamickým mechanickým médiím. Zaměřil se přitom na video různorodě doplňované dalšími postupy počítačové manipulace digitálního obrazu či implementace toků komunikačních sociálních sítí – především internetu,“ řekl o autorově tvorbě kurátor výstavy Michal Koleček.

Neméně zajímavá jsou díla vídeňské výtvarnice Luisy Kasalické, vytvořené z PVC, koberců, asfaltových pásů, kusů starých dlaždic a dalších stavebních materiálů jakožto střípků spotřební kultury. „Jedná se o kontextualizované umění, ready-made. Tematicky autorka čerpá z osobních vzpomínek, filmové tvorby a každodennosti,“ uvedl kurátor výstavy František Kowolowski. Celek vystavený v Brně nese název Luxury Goods.