Horníci se bojí o příspěvky za zničené zdraví

Ostrava - Zvláštní příspěvek pro horníky, kteří museli opustit doly ze zdravotních důvodů, se možná stane minulostí. Zrušit ho chce ministerstvo průmyslu a obchodu. Jeho zástupci tvrdí, že příplatek už ztratil svůj původní význam. Hornické odbory to pobouřilo. Ministři podle nich neznají podmínky, v jakých se v dolech pracuje.

Evžen Gavron pracoval v dolech 30 let. Byl v rubání i důlním záchranářem. Má zaprášené plíce, alergii na uhelný prach, špatně chodí a má pokřivenou páteř. „Nám chtějí vzít to, co jsme si zasloužili? To je hrozné. Horníci obětovali svůj život, obětovali svoje zdraví, vždyť to je šílené,“ říká smutně. „Horníci jsou pochopitelně rozhořčeni, protože se jedná o zrušení dávky, kterou pobírali více než 20 let,“ uvedl místopředseda Sdružení hornických odborů Jaroslav Vlach. Podle ministerstva průmyslu a obchodu jde o sociální dávku, která už není opodstatněná. „Dnes se výrazně změnily podmínky v dolech, snížila se prašnost, mnohem více se dbá na pracovní prostředí pro horníky,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva Pavel Vlček. 

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu ale zároveň uklidňuje. Ti, kteří už příspěvek pobírají, o něj nepřijdou. „Práce horníků je určitě namáhavá a my nechceme, aby o ty peníze přišli, nějakým způsobem to určitě do budoucna budeme řešit,“ slibuje i tiskový mluvčí OKD Vladislav Sobol. Bývalí horníci dostávají od OKD kompenzační příspěvek až do šedesáti let věku nebo do odchodu do důchodu. Zítra zasedá tripartita. Odboráři na ní vyzvou vládu, aby sama sfárala a svůj záměr ještě zvážila.