Černý Janek se vrátil do věže uherskobrodské radnice

Uherský  Brod - Symbol Uherského Brodu - socha Černého Janka - je zpátky ve výklenku radnice. „Strážce“ města byl dva měsíce v péči brněnského restaurátora. Ozdobou věže je od roku 1730. Podle legendy, i když tak trochu nechtěně, zachránil město při kuruckém obléhání. A potřebných oprav se kromě něj dočkaly také další části budovy radnice včetně kamenné sochy Spravedlnosti.

Podle pověsti se Černý Janek stal symbolem města díky své nešikovnosti - při pokusu Kuruců o napadení Uherského Brodu uprostřed noci nechtěně zalarmoval stráž zataháním za lano výstražného zvonce.

V restaurátorské dílně dostal Janek nové končetiny a podstavec. „To jeho typické zvonění lidem v posledních dvou měsících hodně chybělo,“ tvrdí starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Za své lano Janek znovu zatahá ve středu v poledne.

  • Černý Janek v restaurátorské dílně zdroj: ČT24
  • Černý Janek v restaurátorské dílně zdroj: ČT Brno

Originál sochy už nahradilo několik kopií, ta současná je na věži 20 let. Původní soška Černého Janka od hodinářského mistra Františka Langa je součástí sbírek muzea Jana Ámose Komenského v Uherském Brodě.

Legenda o Černém Jankovi

Kraj na pomezí Moravy a tehdejších Uher byl po dlouhá staletí sužován nájezdy Uhrů, Turků a Tatarů. V roce 1704 na město zaútočili uherští Kuruci. Přestože uherskobrodští konšelé nechali střežit hradby po celé délce, neměli dostatek mužů. Kurutští si všimli, že některá místa jsou hlídaná méně, a tak se rozhodli město překvapit útokem z nečekané strany.

Za tmavé noci se k městu přikradli od Nivnické brány. K hradbám přistavili žebříky a jeden z mladých bojovníků se začerněnou tváří, patrně náčelník, začal slézat do města, aby ostatním otevřel bránu. Ve tmě při tom nahmatal jakýsi provaz - myslel si, že se po něm snadno zhoupne dolů. Když se však na něj zavěsil, ozval se poplašný zvonec, jehož hlasitý zvuk probudil stráže. Vetřelec byl polapen a zavřen do mučírny a ostatní Kuruci se dali na útěk. Město tak bylo zachráněno.

Na památku této události zvoní Černý Janek, jak ho lidé nazvali podle začerněné tváře, v Uherském Brodě dodnes. Jeho soška tahá za provaz ve výklenku městské radnice každou hodinu, a to vždy minutu před celou, než se rozezní zvony na kostele.

Spravedlnosti nesvědčí počasí

Výraznější rekonstrukcí letos prošla i budova radnice včetně sochy Spravedlnosti, jež na město vzhlíží z radniční věže od roku 1947, a to z 32 metrové výšky. Tam se před vlivy počasí neschová a že jí vítr, déšť, mráz či ostré slunce příliš nesvědčí, už na ní bylo hodně vidět. Na rozdíl od Janka ale Spravedlnost musela i pro restaurování zůstat na svém místě, jelikož její sejmutí nebylo technicky možné.

  • Socha Spravedlnosti v Uherském Brodě zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3131/313022.jpg
  • Restaurování sochy Spravedlnosti na vrcholu věže radnice zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3131/313020.jpg
  • Věž uherskobrodské radnice při rekonstrukci zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3131/313018.jpg

Péči restaurátora potřebovat i meč, který socha svírá. Ten je vyrobený z vrtule amerického bombardéru z druhé světové války a má sloužit jako netradiční připomínka letecké bitvy nad Bílými Karpatami.

Lešení konečně zmizí

Nevzhledné lešení hyzdilo historickou budovu v srdci města dlouhé dva měsíce. Teprve teď jej dělníci začali postupně odstraňovat. „Radnice je symbolem Uherského Brodu, teď se konečně dočkáme krásně opravené památky a lešení už lidem nebude překážet v průchodu kolem radnice po chodnících,“ těší se starosta Kunčar.

Podobně rozsáhlou opravu budova radnice nezažila posledních dvacet let. Jen zrestaurování soch a kamenných prvků fasády přišlo Uherský brod na více než 730 tisíc korun, necelou polovinou přispěl Zlínský kraj.

Novou fasádou vyvrcholila postupná čtyřmiliónová obnova celé budovy rozložená do tří let. Její poslední, nejviditelnější fáze se proti původním předpokladům o dva měsíce zdržela. „Zjistily se poruchy zdiva, proto nový nátěr nebylo možné nanášet podle původního záměru,“ vysvětlil vedoucí odboru investic Robert Vráblík. Upravenou vizáž má i přesto dominanta Masarykova náměstí v Uherském Brodě hotovou ještě před Vánoci.

Na opravenou uherskobrodskou radnici se vrátil Černý Janek (zdroj: ČT24)