Droždínští hasiči mají nový vůz do lesa

Dobrovolní hasiči v Olomouci – Droždíně mají novou cisternu. Vzhledem k tomu, že jednotka to má nejblíže na Svatý Kopeček a do radíkovského lesa, má i požární vůz speciální úpravu. Vyšší podvozek a pohon na všechna čtyři kola.

„Technika, kterou měli droždínští hasiči, už byla zastaralá a neumožňovala jim efektivně zasáhnout,“ uvedla náměstkyně primátora Eva Machová z TOP 09. Za hasičský mercedes zaplatila radnice skoro tři miliony.

Droždínští hasiči vyjíždějí k zásahům několikrát do roka. „S tou starou avií, co jsme měli, jsme toho moc udělat nemohli. Teď máme cisternu na 800 litrů,“ prohlásil zástupce velitele Jindřich Culek. Kromě požárů povolávají profesionální hasiči dobrovolníky i k povodním nebo polomům.

Sbor v Olomouci – Droždíně má sedmdesát členů. Aktivních hasičů, kteří mohou na výjezdy, je kolem deseti. „Vyjet jsme schopni do patnácti minut,“ dodal Culek.

V olomouckých místních částech je osm sborů dobrovolných hasičů. Na jejich provoz přispívá radnice ročně přibližně jedním milionem korun. „Sdružuje se v nich přes tři sta lidí, ale to včetně důchodců. Požární plán počítá se 108 aktivními hasiči,“ řekl Radek Zapletal, vedoucí odboru ochrany olomouckého magistrátu.