Chartisté vzpomínali na muže moudrého a pokorného

V Ostravě, Opavě, Frýdku-Místku, Olomouci lidé spontánně vyjadřují svůj smutek nad smrtí Václava Havla.

Lidé začali už v pondělí dopoledne plnit svými podpisy kondolenční knihy. Jsou na radnici v Ostravě i v dalších místech regionu .

Portrét s věnováním má čestné místo i v bytě vdovy po disidentovi a politickém vězni Jaromíru Šavrdovi Dolores Šavrdové. S Václavem Havlem se potkávala za totality. I ona podepsala Chartu 77.

Reportáž redakce zpravodajství (zdroj: ČT24)

„Poznala jsme ho jako vynikajícího člověka a pohled na něho byl prostě potěšením, z toho jeho obličeje vyzařovala dobrota,“ řekla Dolores Šavrdová.

V úzké kontaktu s pezidentem byl taky bývalý mluvčí Charty 77, zakaldatel Občanského fóra a první polistopadový ministr vnitra Tomáš Hradílek. „Ta jeho schopnost okamžitěš navázat kontakt s člověkem byla neuvěřitelná,“ zavzpomínal Hradílek.

Ostravský novinář Jan Král, který rovněž patřil k aktivním chartistům, vzpomínal na Havlovu velikou pokoru a moudrost.
„Pan prezidnet nás pozval na svou zahradu a přivítal chlebem a solí, na to nikdy nezapomenu,“ uvedl hokejista David Moravec, olympijský vítěz z roku 1998.

Spontátní pietní místa vznikla už od nedělního večera. Například ve FM se lidé scházeli na náměstí Svobody.

„Byl pro mne jiskřičkou na temném nebi,“ řekl Petr Adamus z Frýdku-Místku, který také přišel truchlit na místecké náměstí.

Do Frýdku-Místku přijel Václav Havel poprvé v lednu roku 1990. Tehdy bylo náměstí zaplněné do posledního místa, lidé mu vyjadřovali lásku a obdiv.

„Pan prezdident kdysi seděl v ostravském kriminále s někým člověkem z Frýdku-Místku a ten  tehdy přišel za námi do Občanské fóra a ptal se, jestli chceme, aby přijel,“ vzpomínal bývalý starosta Frýdku-Místku Pavel Vyvijal.

Havel strávil osmdesátých letech ve věznici v Ostravě-Heřmanicích skoro dva roky. Z politických vězňů tam byli s ním také Jiří Dienstbier a Václav Benda.

„Vím od jejich spoluvězňů, že tam s ním krutě zacházeli. Už tenkrát vážně onemocněl a oni mu nechtěli poskytnout lékařskou pomoc. Vězni proti tomu protestovali,“ vyprávěl Dolores Šavrdová. Havla nakonec převezli do věznice Bory a poté do vězeňské nemocnice.

„Já jsem měl Havla moc rád. Taky byl ve stejné době odsouzený za politický delikt,“ řekl jeden z odsouzených. 

Odsouzení si Havla připomenou na vánočním večerním koncertu.