Při sčítání lidu se lidé často nehlásili ke své národnosti

Ostrava - V Moravskoslezském kraji za posledních deset let výrazně ubylo Romů a Poláků. Vyplývá to z čerstvých výsledků sčítání lidu. Pravda to ale podle Českého statistického úřadu není. Každý čtvrtý obyvatel totiž kolonku s otázkou - jakou máte národnost - ignoroval.

Počet Romů v Moravskoslezském kraji? Jen něco málo přes 700. Více lidí se k romské národnosti nehlásí. Podle odhadů jich přitom v kraji žije až padesát tisíc. „Když se k tomu budu hlásit, budu mít problémy, nedostanu práci. Narodil jsem se v Česku, tak jsem Čech,“ prohlašuje Ladislav. „Já si myslím, že ten strach je velký faktor,“ souhlasí ředitel občanského sdružení Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan. Martin Koky z Ostravy, odlévač v ostravské huti, naopak s tím, že je Rom, žádný problém nemá. „Já se normálně hlásím k romské národnosti, nevím, proč bych se měl za to stydět, když normálně pracuji,“ říká hrdě.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Podobně je na tom v kraji i menšina Poláků. Také jejich počet podle výsledků sčítání setrvale klesá už dvacet let. Pokud podíl Poláků spadne v kraji pod deset procent, mohou přijít o některé státní výhody, třeba dvojjazyčné tabule. „Katastrofické scénáře, které předpokládaly, že nás už bude jenom pouze 10 tisíc nebo podobně, se nenaplnily,“ uvedl předseda Kongresu Poláků v ČR Josef Szymeczek. Kolonku s národností nevyplnilo v Moravskoslezském kraji přes 300 tisíc lidí. Je jich 13krát více než při sčítání v roce 2001. „Otázka národnosti je pro každého občana ČR možná záležitostí daleko intimnější, než jsme si možná mysleli,“ řekla ředitelka Polského pedagogického centra v Českém Těšíně Marta Kmeť. Statistici teď budou výsledky sčítání podrobně analyzovat po jednotlivých okresech. Závěry zveřejní v polovině ledna.