Digitalizace ničí poslední venkovská kina

Kdysi měla vlastní kino každá větší vesnice. I v konkurenci multikin se některá z nich díky obecním penězům udržela. Teď nastává zlom. Buď se digitalizují, nebo zřejmě skončí. Týká se asi tří set jednosálových kin v Česku.

Kopie filmů na klasických filmových pásech se přestanou v příštím roce vyrábět. Pro kino v Palkovicích, které hrálo nepřetržitě od roku 1928, je to konec.

„Myslím si, je to poslední žijící kultura, protože nic jiného z kulturních spolků, které kdysi byly, už není. Vzhledem k tomu, že digitalizace je pro nás asi ekonomicky neúnosná, tak budeme muset provoz kina skončit, což je nám líto,“ říká místostarsta Palkovic Aleš Kubala.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Podobnou situaci zažívají provozovatelé kin ve Vratimově, Bystřici nad Olší nebo Vratimově.

„Jak to bude s digitalizací, to nevím, to je zatím ve hvězdách, ale je pravda, že je to velmi nákladná věc. Jsem však optimista. Doufám, že něco vymyslíme. Už teď ale omezujeme promítací dny, protože na klasických filmových pásech je stále méně filmů,“ říká vedoucí Kulturního střediska Vratimov Táňa Slavíková.

Na Tintinova dobrodružství přišly do Polanky nad Odrou čtyři děti. Film nakonec neviděly. Objednaná kopie filmu totiž včas nedorazila. Sehnat nedigitální kopie je už teď stále větší problém. Kino je dávno ztrátové, jeho soukromý provozovatel přesto nechce jeho zánik připustit.

„Teď řešíme s asociací provozovatelů kin, jak na to, aby se ta situace vyvrbila tak, že budeme muset ta kina rušit,“ uvádí provozovatel kina Polanka nad Odrou Jiří Adamec.

Jenže podle Unie digitálních kin je pouze jediná možnost.

„Kdo chce to své malé kino zachránit, musí najít prostředky na digitalizaci. Jiná možnost není,“ tvrdí místopředseda Unie digitálních kin Jan Konopásek.

Mnohým je to líto. „Když tak chodím po městě a vidím ta bývalá kina, že to zeje prázdnotou, chátrá to, nic se tam neděje, tak je mi z toho těžko,“ říká promítač vratimovského kina Hvězda.

Pokud se netane něco mimořádného, bude zřejmě už příští rok vesnické kino opravdovou raritou.