„Na zdraví?“ ptají se herci nezletilých v preventivním programu

Brno - Sdružení Podané ruce přichází s novým preventivním programem pro žáky základních škol. Program s výmluvným názvem „Na zdraví?“, se zaměřuje na prevenci nejrozšířenější závislosti v České republice – závislosti na alkoholu. Tři vizuálně atraktivní scénky dětem přibližují úskalí, která pití alkoholu přináší. Poprvé je takovýto program podporován nikoliv z veřejných peněz, ale díky podpoře soukromého pivovaru.

Patnáctiletý Dan je ve městě nový a rád by si získal kamarády. Využije proto večer, kdy rodiče nejsou doma, a uspořádá velkou párty, na které nechybí ani alkohol. Mladí se hecují a pijí jeden panák za druhým. Najednou jeden mladík upadá do bezvědomí. „Musíme zavolat sanitku!,“ křičí dívka. „Sanitku ani náhodou, to by byl průšvih,“ oponuje patnáctiletý Dan. Scénka má otevřený konec – mladí bezradně postávají nad bezvládným kamarádem a bojí se mu zavolat pomoc. 

Tak vypadá jeden ze tří modelových příběhů, se kterými sdružení Podané ruce objíždí základní školy v Brně. Scénky uvádí děti do situací, které se jim mohou snadno přihodit. Podle statistik pije v Česku alkohol v průměru 48 procent nezletilých a mladistvých, což je o deset procent více, než je průměr Evropské unie. 

Program „Na zdraví?“ se zaměřuje především na děti ze speciálních škol a děti s poruchami chování. „Jde o děti, které mají hodně volného času, často trpí malým dohledem rodičů a mívají hojné zkušenosti s negativním trávením volného času,“ popsal scénárista představení Jan Veselý. „Existuje mnoho zařízení, která se zabývají prevencí, málokteré z nich však nabízí programy, které by byly vhodné pro tyto žáky. Z důvodu specifičnosti jejich vzdělávání je třeba nabízet programy ušité těmto dětem na míru,“ uvedl vedoucí Centra prevence Radek Voříšek.  

NO COMMENT: Příběh čtrnáctileté Markéty (zdroj: ČT24)

Děti rozhodnou, jak příběh dopadne 

„Pro naše představení jsme zvolili metodu divadla “fórum„. Tento typ představení je ideální pro práci právě s tématy jakou je závislost, alkohol, drogy,“ uvedl Veselý. Krátké příběhy mají otevřený konec, dětští diváci tak mají možnost navrhnout jednotlivým postavám, co by měly udělat a jak se zachovat. „Zaměřili jsme se na situace, se kterými se děti nejčastěji setkají v běžném životě,“ doplnil Veselý. 

Pilotní fáze programu byla nabídnuta devíti speciálním školám a školským zařízením. V prosinci proběhne devět představení a poté pracovníci Centra prevence vyhodnotí efektivitu a úspěšnost programu. Následně  by se program měl začít objevovat plošně v rámci nabídky Centra prevence Sdružení Podané ruce.