Česká televizuje zařazuje dva dokumenty o Havlovi z Ostravy

Ve dnech státního smutku se mění vysílání České televize. Na pátek 23.12. 2011 zařazuje Česká televize do vysílání druhého programu dva pořady natočené v letech 2007 a 2009. V hlavním vysílacím čase v osm hodin večer to bude dokument Břetislava Rychlíka Cirkus Havel a o půl desáté pak jeden z dílů cyklu V zajetí železné opony Václav Havel - vězeň číslo 9658 režiséra Marcela Petrova. Oba byly natočeny v Centru publicistiky a dokumentu Televizního studia Ostrava.

„Čím vážnější věci člověk dělá, tím větší by měl mít nadhled a schopnost vnímat groteskní dimenze vlastního konání s vědomím, že všechno je beztak absurdní,“ říká Václav Havel v dokumentu Cirkus Havel.

Kritickou reflexi poměrů současné české společnosti v časosběrném dokumentu o ojedinělém projektu Divadla Husa na provázku připravili Petr Oslzlý, Vladimír Morávek a Břetislav Rychlík. Česká televize jej odvysílala v premiéře na konci října 2009, páteční uvedení bude jeho první reprízou.

Dokument z cyklu V zajetí železné opony se zaměřuje na výsek života Václava Havla. Na konci sedmdesátých let byl po procesu s dalšími disidenty, představiteli VONS, uvězněn a ve vězení strávil období od 1979 do roku 1983. Těžce nemocný byl pak podmínečně propuštěn. O tehdejších poměrech ve vězení vedle něj hovoří Jiří Dienstbier, také pamětník Marek Šimon, kněz František Lízna a historik Tomáš Bursík. Dokument připravili Josef Albrecht, Monika Barchanská, Luděk Navara a Marcel Petrov