Zítra se v Ostravě zastaví na minutu i městská hromadná doprava

Ostrava - Velkoplošná projekce, a v pravé poledne minuta ticha v městské hromadné dopravě, ale i v podnicích a na ulicích. To vše se chystá na zítřek v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Lidé se ale chystají i na cestu do Prahy - na pohřeb Václava Havla.

Arcibiskup Jan Graubner – jen co odslouží v katedrále svatého Václava v Olomouci smuteční mši za Václava Havla, chystá se do Prahy. Na jeho pohřeb se vydá ráno. „Zúčastním se pohřební bohoslužby jako biskup, čili budu stát spolu s ostatními někde u oltáře, protože se chceme za pana prezidenta pomodlit, vzdát bohu díky za to, co skrz tohoto člověka dal bůh našemu národu, společnosti, republice,“ řekl arcibiskup Jan Graubner. Podobný program má v Ostravě Biskup František Václav Lobkowitz. Zádušní mši za zemřelého prezidenta odslouží v katedrále Božského Spasitele. Na pohřeb bývalé hlavy státu se vydá v pátek vlakem. Společně s dalšími členy České biskupské konference. „Doufám, že to stihnu, že Praha bude natolik průjezdná, že do těch jedenácti se tam dostanu, neboť se máme sejít v arcibiskupském paláci, abychom se stihli obléci a přejít do katedrály,“ uvedl biskup Lobkowitz. Do Prahy ráno odjede také bývalý rektor Univerzity Palackého Josef Jařab. „Cítím, že to byl přítel, že to byl jeden z nejbližších lidí, které jsem já v životě poznal a strašně rád jsem s ním cokoli v životě konal a na čemkoli, co organizoval, jsem se hrozně rád podílel,“ prozradil.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Zatímco církevních hodnostářů odjedou do Prahy desítky, jiní si účast na pohřbu rozmysleli. Zástupci občanského sdružení Pant chtějí památku prezidenta uctít nakonec v tichosti a ústraní. Jiným plánovanou cestu do hlavního města přerušily pracovní povinnosti. „Já bohužel ještě musím pracovat a mám spoustu úkolů, jsem sám s dítětem, musím nakupovat na vánoce, takže bohužel zůstanu v Ostravě. Myslím, že tichá vzpomínka bude ideální,“ řekl třeba chartista a novinář Jan Král. Na Horním náměstí v Olomouci budou moci lidé státní pohřeb sledovat na Velkoplošné obrazovce. Ostatní města na severu Moravy nic podobného neplánují. Minutou ticha uctí památku Václava Havla také většina zaměstnanců velkých moravskoslezských firem. „Vítkovice si připomenou zesnulého Václava Havla hned dvakrát, poprvé na tradičním společenském setkání s osobnostmi kulturního i politického života - to bude v dopoledních hodinách a potom odpoledne v některých vybraných provozech, kde je setkání se zaměstnanci,“ potvrdila mluvčí společnosti Vítkovice Eva Kijonková. Tramvaje, autobusy a trolejbusy v pravé poledne v Ostravě na minutu zastaví. Žádné vážné dopravní komplikace ale vedení dopravního podniku neočekává. „Z provozních důvodů se tak ale stane až v následující zastávce, samozřejmě každý řidič musí sám zvážit, které místo je pro zastavení vhodné,“ řekl mluvčí DPO Miroslav Albrecht. Státní pohřeb, na který se chystají i světoví státníci, začne zítra v pravé poledne v katedrále Svatého Víta. Pohřeb by měl trvat přes dvě hodiny.