Vánoce v Charitním domě sv. Zdislavy v Ostravě

Ostrava - Na vánoční svátky se připravují klientky Charitního domu sv. Zdislavy v Ostravě – Zábřehu. Dům poskytuje útočiště matkám s dětmi v tísni. V současné době centrum využívá osm maminek a šestnáct dětí.

Marcela Kotlárová má sedm dětí. V Charitním domě sv. Zdislavy je od října a stráví tady taky Štědrý den. „Neměla jsem kde bydlet, toulala jsem se po rodině a nebylo to ono. Myslím si, že to tady bude dobré, veselé Vánoce musí být všude,“ řekla. Jitka Zapletalová je v centru už půl roku spolu se svou šestnáctiletou a roční dcerou. S dalšími maminkami pekla cukroví a večer bude připravovat tradiční bramborový salát. „Já si dělám štědrý den s dětmi tak, jako kdybych nebyla na azylovém domě, myslím, že Vánoce se slaví, i když třeba jste takhle dopadli, takže já vidím Vánoce pořád stejně, Vánoce jsou Vánoce,“ tvrdí.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

1223EL1U01

Pro děti klientek charitního domu sv. Zdislavy už jsou připraveny také dárky od sponzorů. „Děti dostávají hračky, školní potřeby, někdy i nějaké oblečení, které konkrétně potřebují, domluvíme se většinou s maminkami a spolu se sponzory,“ uvedla zástupkyně vedoucí Charitního domu sv. Zdislavy Monika Tvarůžková. Vedení charitního domu chystá pro maminky i jejich děti také Silvestrovskou oslavu s pohoštěním i malým ohňostrojem.