Vánoční prázdniny jsou letos nejkratší možné

Praha – Vánoční svátky jsou krom dárků spojeny také s prázdninami. Školáci mají ale letos nejkratší možné vánoční prázdniny. Kvůli tomu, že Štědrý den vyšel na sobotu, budou mít volno pouhých šest pracovních dní.  V minulosti bývávaly vánoční prázdniny i daleko kratší, jednou v historii ale trvaly i přes půl roku.

Nejenže letos mají Vánoce od sněhových radovánek daleko, ale školáci mají i ty nejkratší možné prázdniny. Vánoční prázdniny jako letos byly poprvé po vzniku Československa, kdy měli školáci prázdniny od 23. prosince do 2. ledna. A ještě jedno pravidlo platí dodnes. „Na prázdniny by děti neměly dostávat nejlépe žádné úkoly nebo naprosté minimum,“ říká Magdalena Šustová z Pedagogického muzea J. A. Komenského v Praze.

Od první republiky se ale několik podstatných věcí změnilo. Dříve bylo opravdu prioritou školáků si užít sníh a led, tedy v případě, že byl. Po objevení televize však pohybu ubylo a dnes, s počítačem takřka v každé domácnosti, děti jednou částí těla o prázdninách hýbou ještě víc, než když chodí do školy – rukou na myši počítače.  

I v minulosti se ale vánoční prázdniny různě prodlužovaly, většinou podle toho, na jaké dny v týdnu svátky vycházely. Co do délky nepřekonaný, ale pro děti také nejméně příjemný rekord padl na konci války v roce 1945, kdy se prázdniny nejprve prodloužily do konce ledna a nakonec byly prodlouženy na neurčito. Vánoční prázdniny tak někde plynule přešly v ty letní. Do školy se tak leckde šlo až v září.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)