Pět set běžců závodilo v Syrovicích

Syrovice - Místo štěpánské husy kilometrové dávky běhu. Účastníci syrovického závodu dali i letos před svátečním lenošením přednost tvrdé dřině. Ve třetím závodu Brněnského běžeckého poháru nakonec zvítězil Jiří Homoláč.

Druhý svátek vánoční není jen dnem koled, zvyků nebo vzpomínky na křesťanského mučedníka Štěpána. V Syrovicích už dvacátou sezónu patří i všem příznivcům běžeckého sportu. „Se závodem jsme tehdy začali proto, že se nám nechtělo na svátky jen polehávat doma a přejídat se. Bylo nás pár, teď už běhá několik stovek lidí,“ objasňuje vznik tradičního klání jeho organizátor Oto Suchánek.

Štěpánský běh v Syrovicích (zdroj: ČT24)

Letos do Syrovic dorazilo rekordních pět set běžců všech věkových kategorií. Nejmladším byl teprve roční David Horák, který své první krůčky zvládl teprve před měsícem. „Závodíme celá rodina. Našeho nejmladšího trošku vylekal startovní výstřel a pustil si do kalhot, závod ale přesto statečně zvládl,“ popisoval kuriózní závodní premiéru Davidův tatínek. 

Počtvrté na závod dorazila i Eliška Freibergerová, mladá závodnice Moravské Slavie Brno. „Nechtěla jsem se dívat na pohádky, atletika mne baví víc, a tak jsem tady,“ vysvětlila dětsky neobvyklou volbu vítězka kategorie mladších žákyň.

Mezi ženami si vítězství z prvního závodu v Jehnicích zopakovala brněnská triatlonistka Tereza Durdiaková. Na startu nechyběl ani ultramaratónec Daniel Orálek – vedoucí muž pořadí Brněnského běžeckého poháru. Ten v Syrovicích zkompletoval letošní medailovou sadu, když k druhému místo z Jehnic a zlatu z Okrouhlé přidal tentokrát bronz.

První doběhl Jiří Homoláč z klubu VSK Univerzita Brno. Druhý vicemistr republiky v běhu na deset kilometrů zvládl jen o málo kratší syrovickou trať za 28 minut a 18 vteřin. „Beru to hlavně jako přípravu na sezónu. Proto letos v poháru nestartuju ve všech závodech, ale nezvládl bych o Vánocích nic nedělat, a proto sem do Syrovic jezdím už čtvrtý rok po sobě,“ vysvětlil jednadvacetiletý běžec.

Další závod Brněnského běžeckého poháru čeká závodníky 7. ledna, kdy bude na programu Kuřimský kros. Do konečného pořadí se závodníkům nakonec započítá šest nejlepších výsledků desetidílného seriálu.