Do Hrabové bez dálniční známky

Ostrava - Na cestu do průmyslové zóny v Hrabové už Ostravané nebudou potřebovat dálniční známku. A to od Nového roku. Ministr dopravy Pavel Dobeš tak splnil svůj slib. Uznal, že požadavek, aby lidé mohli na území města bezplatně dojet autem do práce, je oprávněný.

Dopravní značku označující zpoplatněnou silnici, přesunou silničáři na rychlostní komunikaci R56 koncem roku téměř o jeden kilometr dál - až k odbočce do hrabovské průmyslové zóny. Díky tomu dojedou i řidiči, kteří dálniční známku nemají. „Zrušení zpoplatnění úseku rychlostní komunikace R56 vítáme. Zkvalitní dopravní přístupnost do průmyslové zóny,“ uvedl starosta Ostravy-Hrabové Rostislav Naď. V průmyslové zóně v Ostravě-Hrabové pracuje sedm a půl tisíce lidí. Většina z nich dálniční známku nemá. Ze silnice, která spojuje Ostravu s Frýdkem-Místkem, proto odbočí ještě před zpoplatněným úsekem. Auta pak stojí v dlouhých kolonách u kruhového objezdu, který na tak velký provoz není stavěný. Blokují tím i příjezd do centra Hrabové. Od prvního ledna by se to mělo zlepšit.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Tato změna je v nové vyhlášce ministerstva dopravy, která určuje zpoplatněné rychlostní silnice a dálnice na rok 2012,“ potvrdil mluvčí Ministerstva dopravy ČR Marek Illiaš. Od nového roku čeká řidiče ještě jedna novinka. Dálniční známku už nebudou potřebovat při jízdě od nájezdu Rudná v Ostravě až do Bohumína. Stát se tak pokusí ulevit znečištěnému ovzduší na Ostravsku.