Nadšení závodních otužilců nezmrazila ani ledová Dyje

Břeclav - Už po sedmatřicáté se v Břeclavi u Dyje sešli otužilci všech věkových skupin. Zvědavým přihlížejícím chtěli ukázat, že v době vánočních svátků nemusí být příjemné jen teplo domova, ale i zkouška vlastních možností. Své síly poměřili na několika různě dlouhých tratích.

Pro některé adrenalinový zážitek na pomezí snesitelnosti, pro jiné styl života a přírodní prostředek pro získání imunity. Vánoční kilometr přilákal do Břeclavi tři desítky vyznavačů otužování. „Chodím sem plavat už jedenáct let, dneska měla Dyje slabý proud, a tak byly časy trochu pomalejší. Teplota byla ale dobrá a plavalo se moc fajn,“ pochvaloval si jeden z nich, Miloš Albrecht.

Hlavní, kilometrová trať letos neodolala pokusu o rekord na jiných závodech neobvyklý. O co nejpomalejší zdolání této distance se postarala dvojice Martin Skalický – Tomáš Jelínek, kteří v chladných vodách vydrželi 32 minut a 6 vteřin.

Vánoční kilometr otužilců (zdroj: ČT24)

Vítězem už opravdovým se stal Lukáš Kozubík. To, kdo bude přebírat pomyslné vavříny za prvenství, ale na břeclavském závodě nikdy nebylo tím nejdůležitějším. „Pamatuji si i na ročník, kdy jsme nemohli plavat, protože Dyje byla úplně zamrzlá. V ledu jsme tak vyřezali aspoň takové dlouhé okno a tam jsme se koupali, aby byla aspoň nějaká exhibice pro diváky,“ vzpomínal s úsměvem organizátor Milan Vojta.

Ten je členem pořádajícího oddílu Nautilus Břeclav. Klub sportovního potápění se ale nevěnuje jen recesistickým akcím. Hasičům a policii pomáhají jeho členové také při záchranářských akcích na Břeclavsku.