„Vínu je třeba dát duši,“ říká farmář roku

Tvrdonice - Celý život zasvětili vinařství. Dnes sklízí nejen vydatnou úrodu, ale i zasloužené uznání odborníků. Rodinné Vinařství Kosík z Tvrdonic vyhrálo desátý ročník soutěže o Farmu roku, kterou vypisuje Asociace soukromého zemědělství ČR. Co stojí za jejich úspěchy, zjišťoval štáb České televize.

Po víně se zpívá, po kořalce blbne a po pivu spí. Tak zní motto Cyrila Kosíka, zakladatele vinařství v Tvrdonicích, který pro víno a vinohrady žije. „Když je tam člověk celý boží rok a pozoruje, jak se to ostříhá, uváže, jak to roste… to je něco pěknějšího, než když si vezmete kousek hrozna do pusy,“ chválil si vinař své povolání. Kosíkovi, první vinaři ocenění titulem Farma roku, obhospodařují relativně malou výměru sedmnácti hektarů vinic. Na nich ovšem pěstují 14 odrůd révy, z níž i díky dokoupeným hroznům každoročně vyprodukují 80 tisíc litrů kvalitních, vesměs přívlastkových vín. Rodinné vinařství se může chlubit i celou řadou významných ocenění ve vinařských soutěžích. Mezi další aktivity Kosíkových patří penzion pro dvacet lidí a stylový vinný sklípek, o který se stará druhý syn Cyrila Kosíka.

Otec a syn Kosíkovi o rodinné tradici vinařství (zdroj: ČT24)

Starost o hrozny a vinohrady má v popisu práce Cyril Kosík. Jeho syn Pavel hrozny zpracovává a vyrábí z nich ročně na sto tisíc lahví vína. „Pamatuju si, že jsem musel už jako malý vodit koně, když jsme přiorávali. Museli jsme vyklízet vinohrad, když si ostatní děti hrály… takže to bylo pro nás tehdy spíš utrpení,“ popisoval své začátky Pavel Kosík. V krvi vinařství oběma bratrům zůstalo. „Aby bylo výborné víno, na to jsou třeba tři předpoklady – musí být výborná kvalita materiálu z vinohradu, musíte mít výborné vybavení, které vám umožní víno vyrobit, a musíte mít někoho, koho ta práce baví, kdo vínu rozumí, kdo mu dá duši,“ podělil se o své vinařské tajemství Pavel Kosík.

Jen v letošním roce vyhrálo Vinařství Kosík 61 medailí na mezinárodních soutěžích, nejvíce si ale Kosíkovi váží dvou vín – Chardonnay a Cuveé z roku 2010, které pojmenovali po nejmladších členech své rodiny. K medailím teď přibyl i titul Farma roku 2011. Do soutěže o farmu roku se může přihlásit každá farma nebo soukromý statek, bez ohledu na to, co pěstuje nebo chová. Důležité je to, jestli má co ukázat. „Oni udělali obrovský pokrok – v produkci, cílovém prodeji a velice zkvalitnili výrobu,“ potvrdil přednosti Vinařství Kosík předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík.

Farmou roku je vinařství z Tvrdonic (zdroj: ČT24)