Hospic ve Frýdku-Místku obsazen do posledního místa

Frýdek-Místek - Jsme vytíženi na maximum, hlásí hospic ve Frýdku-Místku. Obsazeno je všech 40 lůžek. Útočiště tam nacházejí nevyléčitelně nemocní lidé. Hospic jim a jejich příbuzným garantuje, že z tohoto světa odejdou důstojně a bez zbytečného utrpení. Je také jediným v České republice, který neprovozuje charita, ale město.

Věra Pavlíková má rakovinu a její léčba skončila. I ona tady v závěru svého života našla pomocnou ruku. „Každý včetně mojí rodiny má dnes těch povinností plno, že neví, co by, kde by, takže je to prostě nezaplatitelné,“ říká. Umírající lidé mají v hospici vše, co potřebují. Lékaře, psychologa i duchovního. „Nejtěžší na tom je asi to loučení s nimi, protože když oni odchází, tak s nimi odchází i kus vás,“ svěřuje se ošetřovatelka Janka Hrubišová. „Personál byl pečlivě vybírán právě podle toho, aby tuto situaci zvládl s tím, že přijdou na druhý den na pokoj a ten člověk, na kterého byli zvyklí, už tam není,“ říká ředitel Hospice ve Frýdku-Místku Jan Jursa. Hospic zaručuje těžce nemocným lidem, že až do konce jejich života bude respektována jejich lidská důstojnost. Příbuzní sem mohou kdykoliv přijít a se svým blízkým i přespat. I oni tu najdou pomoc psychologa. 

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Město postavilo hospic na zelené louce zhruba před rokem. Do jeho stavby investovalo přes 100 milionů korun. „Investice, která byla vložená do této stavby, určitě nebyla zbytečná. Jsme velmi rádi, že můžeme tuhle službu poskytovat nejenom občanůn Frýdku-Místku, ale samozřejmě i občanům celého Moravskoslezského kraje,“ řekl náměstek primátora Frýdku-Místku Libor Koval.