Do práce chodíme ve tři ráno, říká pracovnice lahůdkářství

Brno - Na Silvestra ve tři ráno do práce a pak několik hodin bez přestání krájet, míchat, zdobit, aby zákazníci dostali čerstvé chlebíčky. Tak to před Silvestrem vypadá ve většině lahůdkářství. Bez tradiční pochoutky si totiž téměř žádná česká rodina nedokáže představit oslavy konce roku. Speciální menu pro poslední den v roce připravují i restaurace.

Na pět stovek vek, desítky kilogramů šunky, vlašského salátu a stovek vajíček spotřebují v těchto dnech v lahůdkářství  v centru  Brna. Blíží se totiž Silvestr, a tak se objednávky na tradiční český silvestrovský pokrm jen hrnou. Největší zájem je podle pracovnice lahůdkářství Silvy Glozové o vlašákové chlebíčky, chlebíčky se šunkou a s debrecínkou. „Také začíná být vidět, že lidé chtějí žít zdravěji, takže už děláme i chlebíčky na másle nebo vegetariánské,“ popsala trend Glozová. Hned po chlebíčcích je největší zájem o hezky nakrájené uzeniny, vlašák, sýrové rolády nebo obložené mísy.

„Chlebíčky děláme čerstvé, proto není možné si udělat žádnou přípravu dopředu. Všechno si chystáme až brzy ráno,“ popsala majitelka lahůdkářství Silva Glozová. Do práce chodí šest žen, jedna krájí veku, druhá uzeniny. Zbytek míchá čerstvé saláty a připravuje chlebíčky a mísy. 

Restaurace nabízejí s koncem roku netradiční pochoutky

„V hotelové udírně jsme na třešňovém dřevě vyudili lososa, to bude jedna z našich letošních specialit. Myslíme i na to, že na konci roku se především pije, a tak se hodí spíše pikantní jídlo. Raději než klasické uzeniny proto používáme chorizo, italskou sušenou šunku nebo jiné netradiční suroviny,“ popsal šéfkuchař hotelu International Miroslav Husák.

Podle něj by silvestrovská tabule měla být pestrá a barevná. „Každý kuchař nebo hospodyňka by k tomu měl přistupovat tak, že fantazii se meze nekladou,“ dodal.

Historie chlebíčků

Obložený chlebíček zhruba v dnešní podobě uvedl na scénu na počátku 20. století pražský lahůdkář Jan Paukert na popud rodinného přítele malíře Jana Skramlíka. Tomu prý nevyhovovaly malé jednohubky, které byly v té době podávané k malému pohoštění. S chlebíčkem o velikosti mezi jednohubkou a obloženým chlebem byl spokojen, stejně tak zákazníci lahůdkářství, kde se výrobky vzápětí začaly prodávat. Původní velikost byla o něco menší než dnes, během dvou následujících let se pak osvědčil rozměr větší; v této podobě získaly oblibu a dělají se dodnes.

Zdroj: Wikipedie

  • I takto může vypadat Silvestrovské menu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3157/315688.jpg
  • Na Silvestra nemusí být k jídlu jen chlebíčky zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3157/315691.jpg
  • Občerstvení na Silvestra zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3157/315689.jpg
  • Pracovnice lahůdek krájí veku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3155/315487.jpg