Přípravy na silvestrovské oslavy vrcholí

Olomouc - Třicet hodin zbývá do Nového roku. Na oslavy se připravují moravskoslezští i olomoučtí záchranáři, policisté i protialkoholní záchytné stanice. Přípravy na novoroční oslavy jsou v plném proudu i v hanácké metropoli. Například už včera pracovníci technických služeb zakryli všechny olomoucké kašny. Silvestr znamená více práce i pro pracovníky olomoucké záchytky. V běžný den stráví noc v záchytné cele čtyři lidé. Na Silvestra to bývá i více než třikrát tolik.

Popáleniny způsobené neopatrným zacházením s pyrotechnikou, nejrůznější úrazy a podchlazení. Jen loni vyjeli moravskoslezští záchranáři o silvestrovské noci ke stu třiceti takovým případům. Letos budou mít v pohotovosti šedesát záchranářských posádek. Na zítřejší noc se připravují taky městští strážníci. Jen v Ostravě jich bude na silvestrovské oslavy dohlížet stovka. Nejrušnější Stodolní ulici, kam přijdou Silvestr oslavit tisíce lidí, bude sledovat šest kamer. Plné ordinace mají na přelomu roku třeba veterináři. Silvestrovské veselí špatně snáší hlavně psi a tak si jejich majitelé chodí hlavně pro utišující léky, nebo sedativa. „Ty přírodní produkty fungují tak, že ten pes je ve větší psychické pohodě a ta sedativa snižují pocit strachu a snižují pohyblivost toho psa,“ říká veterinářka Věra Štěpánová.

Reportáž Ivy Kubankové a Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Lidé mohou příchod nového roku oslavit tradičně na náměstích všech větších měst – ohňostrojem a doprovodným programem. Slavit mohou i rodiny s dětmi. Například v letním kině v Hranicích nebo na šternberském hradě. „Kromě prohlídek máme připravený zábavný program o historii zbraní a kdo vydrží do té čtvrté hodiny odpolední, tak uvidí ohňovou show,“ prozradila kastelánka hradu Šternberk Helena Gottwaldová. Tečku za uplynulým rokem mohou udělat i sportovci. Do přerovské Bečvy si přijdou tradičně zaplavat otužilci. V olomouckých Smetanových sadech se poběží už po 23. Silvestrovský běh.