Silvestrovské veselí ukončilo rok 2011

Brno - Stovky lidí vyšly krátce před půlnocí do ulic měst a obcí celé republiky, aby uvítaly nový kalendářní rok. Nebe na několik desítek miut rozzářily neoficiální ohňostroje v rukou amatérských odpalovačů petard a světlic nejrůznějšího druhu. Lidé se sešli i v centru Brna, kde už včera odpoledne firma nainstalovala speciální obal na brněnský orloj, aby při veselici na náměstí Svobody nedošlo k jeho poškození. Hromadné odpalování zábavní pyrotechniky v centru města se naštěstí obešlo bez větších incidentů. Úklidové čety pak ještě v noci nastoupily do centra Brna, aby ho vyčistily od střepů a zbytků rachejtlí. Stovky lidí ale nevítaly rok 2012 jen na náměstích. Věřící z celé Moravy se sjeli na Hostýn, aby oslavili příchod nového roku při bohoslužbě.

Při silvestrovských oslavách se letos na jihu Moravy zranili čtyři lidé včetně dvou dětí, pětiletého a osmiletého chlapce, při odpalování zábavní pyrotechniky. Třiadvacetiletému muži raketa vybuchla v ruce. Na rozdíl od minulých let však záchranáři ani hasiči nevyjížděli ke smrtelným nebo těžkým úrazům.

První dítě kraje se narodilo minutu po půlnoci v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně. Eliška Macáková tak spolu s dalšími novorozenci téže minuty patří k prvním letošním dětem ČR.

Hasiči i záchranáři vyjížděli v noci ke dvěma dopravním nehodám, při nichž se zranili lidé. Po nárazu do stromu skončil v nemocnici řidič, který hodinu po půlnoci boural v Moravanech u Brna. Čtyři zraněné ošetřovali záchranáři zhruba hodinu před půlnocí po nehodě dvou aut v Rakovecké ulici v Brně-Bystrci. Jinak hasiči asistovali převážně u banálních požárů - hořely popelnice, kontejnery i túje. V Hevlíně na Znojemsku vzplála stodola, v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku balíky slámy. Záchranáři vyjížděli ke 183 případům, loni jich bylo 110.

Záchrannou službu zavolali lidé kvůli 35 úrazům, dvěma dopravním nehodám, 11 lidem bez úrazu, ale pod vlivem alkoholu, a ke třem napadením.