Film Do Dna ukazuje herce na vozíku bez jejich hendikepu

Brno – Hodiny před kamerou, opakované záběry, make-up, emoce. Tohle všechno měli možnost zažít brněnští vozíčkáři, kteří se na konci listopadu na chvíli stali herci. V novém filmu Do Dna přinášejí hendikepovaní pod taktovkou režiséra Filipa Laureyse příběh mladíka, který tápe v mezilidských vztazích.

Idea krátkého sedmiminutového snímku je zřejmá. „Chceme tímto filmem veřejnosti ukázat, že není třeba lidi na vozíku vnímat jen jako invalidy. Je nutné vnímat jejich osobnost a charakter, ne to, že nemůžou chodit,“ vysvětlil ředitel Ligy vozíčkářů Zdeněk Škaroupka. Divák rozdíl mezi zdravým člověkem a herci na invalidních vozících ani nepozná. Jejich hendikep zůstane do poslední minuty skryt. 

Snímek natočil jako absolventskou práci režisér Filip Laureys. „Je to pro mě výzva. Chci spojit to, co jsem se naučil při studiích v Austrálii, s projektem, který pomůže lidem. A třeba se u něj i herci i ostatní členové štábu, všichni víceméně amatéři, pobaví a dozví něco nového,“ uvedl Laureys. Proč se tvůrci snímku rozhodli skrýt hendikep herců, to vysvětlil opět režisér. „Vždycky mě fascinovala ta magie filmu, že se dá něco skrýt, že na konci člověk zjistí, že to bylo úplně jinak. A divák začne o celém příběhu přemýšlet, začne ho přehodnocovat,“ dodal Laureys.

Film byl výzvou i pro samotné herce.  „Bylo to náročné, protože ve filmu uvidíte vozíčkáře v pozicích, ve kterých byste je nečekali,“  popsala herečka Ladislava Blažková. Pro vozíčkáře je náročné například i sedět bez vozíku, jen na tvrdé zemi. „Všechno nás pak bolelo,“ řekla Blažková. Nejnáročnější byla pro herečku erotická scéna, přesto je ráda, že se do filmu dostalo i toto téma. „Diváci aspoň budou vnímat, že vozíčkáři jsou taky normální lidé, kteří mají svůj citový život. Je to hodně tabuizované téma,“ dodala herečka. 

Scény filmu jsou laděné psychologicky, nepostrádají ale ani dramatičnost. „Autonehoda, chvilky před popravou, hádka v domácnosti, erotická scéna, to vše ve spojení s herci na vozíku. Myslím, že nic podobného se ještě v Česku nenatáčelo,“ zhodnotil režisér. Krátký příběh člověka, kterého mate dění kolem něj a který hledá vysvobození z pomyslného začarovaného kruhu zničených vztahů, byl díky sponzorům, kteří zapůjčili techniku, natočen ve velmi vysoké kvalitě.

Tvůrci zvou veřejnost na slavnostní premiéru 2. ledna do Café Práh. Promítat se bude od 18 hodin, vstup je zdarma. Kromě filmu uvidí diváci i dokument o natáčení a dostanou příležitost setkat se s herci.