Zvířata ve zlínské ZOO si užívají teplou zimu ve venkovních výbězích

Zlín - Neobvykle teplá zima sice trápí zemědělce, ošetřovatelé ve zlínské ZOO jsou naopak nadšení. Díky vyšším teplotám mohou nechávat zvířata déle ve výbězích a ven se dostanou i ta, která přes zimu obvykle zůstávají zavřená. ZOO tím ušetří desetitisíce za vytápění pavilonů.

Přestože je o návštěvu zoologické zahrady tradičně největší zájem v teplých měsících, ani v zimě nezůstávají návštěvníci nijak ochuzeni. Řada zvířat se už na české klimatické podmínky adaptovala a nevadí jim ani sníh či nízké teploty. Do venkovních výběhů v zimním období běžně vycházejí sloni, nosorožci, zebry, tygři, velbloudi, klokani, pštrosi, tygři a v případě, že sněhová pokrývka není moc hluboká, také žirafy. Zima nevadí ani plameňákům, tučňákům nebo velkým papouškům ara. Tu letošní s teplotami nad nulou si doslova užívají.

„Teplá zima pro nás přináší bezesporu velké výhody. Ošetřovatelé si mohou dovolit vypustit ven i zvířata, která by jinak musela být zavřená, je možné na nějaký čas vypustit také ptáky do venkovních voliér, sloni také zůstávají déle venku a jsou mnohem aktivnější, než je v lednu normální,“ upřesnil zoolog ze ZOO Zlín Pavel Shromáždil.

Zoolog ze Zoo Zlín Pavel Shromáždil o vlivu teplé zimy na zvířata (zdroj: ČT24)

ZOO Zlín se raduje ze silvestrovského přírůstku

Teplo zvířatům pořádně zamotalo hlavu. Někteří ptáci zahnízdili dříve, než je pro ně běžné. Ošetřovatelé díky tomu oslavili poslední den v roce malým přírůstkem. „Vylíhl se nám pelikán bílý. Pelikáni sice hnízdí i v zimních měsících, takto brzo to ale opravdu nepamatujeme,“ uvedl Shromáždil.

Mládě pelikána bílého
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Spousta dalších zvířat je přes zimu k vidění ve vyhřívaných pavilonech. V Lešné jich je v současnosti pět - tropická hala Yucatán, pavilon primátů, pavilon afrických kopytníků, pavilon slonů s obřím sladkovodním akváriem a terárium s hady a ještěry, kde je právě v zimě nejvyšší teplota. Toho plazi využívají ke svlékání a kladení vajíček. I na provozu těchto pavilonů letos ZOO výrazně ušetří.

„Náklady na vytápění, to je to, co zoologické zahrady v těchto měsících obecně nejvíce trápí. Výdej energií je letos výrazně nižší. Úspory jdou do desetitisíců korun,“ dodal Shromáždil. Od listopadu do března má ZOO běžně otevřeno do 16 hodin odpoledne, a to i přes státní svátky. Do letošního 8. ledna však své brány výjimečně zavírá až v 17 hodin, aby si návštěvníci užili vánoční výzdoby, která vynikne až po setmění.

Internetové stránky ZOO Zlín: www.zoozlin.eu