Před 60 lety byla zapálena první vysoká pec v Ostravě

Ostrava - Už 60 let uplynulo od prvního zapálení vysoké pece největší hutní společnosti v České republice, tehdy Nové huti Klementa Gottwalda. Do firmy se dnes vrátil i hutník, který tu provoz v roce 1952 osobně zahajoval. Současný vlastník, společnost ArcelorMittal, tu každoročně vyprodukuje až tři a půl milionu tun oceli. Rok 2012 ale bude podle vedení pro huť složitý.

1. ledna 1952 zapálil tehdejší předseda vlády Antonín Zápotocký první vysokou pec. U slavnostního zahájení asistoval Antonínu Zápotockému dnes již bývalý zaměstnanec Stanislav Najvrt. V huti odpracoval přes 40 let. „Zápotocký přišel, šel po tom žlabu tady a já jsem na něj čekal u toho otvoru s tou fakulí a říkám, prosím zapalme spolu vysokou pec číslo jedna,“ vzpomíná bývalý zaměstnanec NHKG Stanislav Najvrt. Až později se lidé dozvěděli, že slavnostní zapálení bylo jenom jako a oheň v peci musel být uhašen. Naplno se provoz rozjel až v únoru – o několik týdnů později. „Asi tenkrát panu prezidentovi neřekli, že to tak musí být a on se potom urazil a jak se tady stavěl pomník, tak už tady ani nepřijel na to odhalení,“ říká další bývalý zaměstnanec hutě Antonín Berger.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Výstavba ostravské hutě začala už za okupace v roce 1942. Kvůli její velikosti a termínu dokončení se o ní ale nakonec mluvilo jako o první velké stavbě budovatelů socialismu. Zatímco před padesáti lety byla průměrná mzda, kterou místní pracovníci brali, okolo sedmnácti set korun, dnes si tady vydělají dva a třicet tisíc měsíčně. V 80. letech pracovalo v Nové huti téměř 30 tisíc lidí. Dnes jich je něco málo přes pět tisíc. V prosinci přitom firma ohlásila další propouštění. Šesti stovkám svých zaměstnanců nabídla dobrovolné ukončení pracovního poměru a odstupné.