Republikán Romney je v Iowě favoritem

Des Moines – Americký stát Iowa zahájí dnes večer místního času maraton republikánských prezidentských primárek, ze kterých vzejde vyzývatel prezidenta Baracka Obamy pro listopadové volby. Na rozdíl od většiny amerických států tam ale voliči nebudou hlasovat za plentou jako při běžných volbách, ale kandidáta budou vybírat na stranických shromážděních. Za favority jsou v Iowě považováni bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney, texaský kongresman Ron Paul a bývalý senátor za Pensylvánii Rick Santorum.

Romney má podle průzkumů podporu 21,8 procenta Iowanů, Paula jich podporuje 20,7 procenta a Santoruma 15,5 procenta. Více než desetiprocentní podporu mají ještě bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich a texaský guvernér Rick Perry, naopak téměř bez šancí je podle průzkumů kongresmanka Michele Bachmannová. Sedmý republikánský kandidát Jon Huntsman primárky v Iowě vynechává a soustředí se na New Hampshire.

Podle Fox News ale Romney nemusí v Iowě nutně vyhrát, neboť má propracovanou kampaň i v dalších státech. Naproti tomu Paul, jehož názory jsou v Republikánské straně považovány za excentrické, potřebuje ukázat, že je zvolitelný. Santorum zase potřebuje vítězství jako impulz do dalších primárek, protože dosud mu průzkumy dávaly jen malou šanci na celkový
úspěch. Trojice zbývajících kandidátů podle Fox News potřebuje skončit přinejhorším do třetího místa, aby měla šance i v dalších státech.

Stranických shromáždění se bude moci účastnit každý registrovaný republikánský volič, kterému bude nejpozději v den prezidentských voleb, tedy 6. listopadu, 18 let. Shromáždění se konají ve školách, v kostelích i v domácnostech. Začít by měla v 19:00 místního času (ve středu 02:00 SEČ) a trvat by měla dvě hodiny.   

A co jsou kandidáti zač?

Mitt Romney je mormon, který nepije a nekouří. Konzervativní je i v oblékání – na mítincích vystupuje v džínách, košili a polobotkách. Evangelíkům ale vadí jeho víra a konzervativcům to, že v názorech je málo napravo. „Miluji tuto zemi. Nechci, aby se z ní stala Evropa. Evropa nefunguje v Evropě,“ řekl nejvýznamnější z kandidátů.

Mitt Romney
Zdroj: Charlie Neibergall/AP/ČTK

Ron Paul je nejstarším kandidátem a oblíbencem nejmladších voličů. Přivedl na svět tisíce dětí a republikánskou odnož Tea Party. Nejkonzervativnější konzervativec odmítá vojenské zásahy v zahraničí. Vystoupil by z OSN i NATO. „Je tu jedna věc, díky níž je Amerika skvělá a která odpovídá na všechny vaše otázky, a to je osobní svoboda,“ prohlásil Paul.

Nejlepším americkým prezidentem by podle Ricka Santoruma byl Ježíš Kristus. Tento kandidát odmítá sňatky homosexuálů a interrupce a schvaluje boje proti radikálnímu islámu. „Za peníze si Iowu nekoupíte. Jen za pilnou práci, dobré myšlenky a silné principy,“ konstatoval.

Rick Santorum
Zdroj: AP/ČTK/Charlie Riedel

Newt Gingrich, úspěšný vůdce republikánů z 90. let, je zase jedním z nejzkušenějších amerických politiků. Billa Clintona chtěl odvolat kvůli milostné aféře v době, kdy sám jednu prožíval. Úspěšný spisovatel byl ještě nedávno velkým favoritem, kterému došel dech. „Prezident Obama je nejlepším prezidentem potravinových lístků v historii. Já bych chtěl být nejlepším prezidentem výplat. To je ten kontrast,“ prohlásil.

Vítěz primárek v Iowě získá 28 volitelů pro republikánský celonárodní sněm, který se bude konat v srpnu. Pro získání celostátní nominace potřebuje kandidát 1 143 volitelů z celkového počtu 2 285. Hlasování v Iowě tak sice nemá velký dopad na zisk počtu volitelů, může ale vyslat signál o síle kandidátů pro volby v dalších státech.

Hlasování se neúčastní bývalý americký velvyslanec v Číně Jon Huntsman, který je v rámci Republikánské strany považován za liberála a v konzervativně naladěné Iowě by podle průzkumů neměl příliš velkou šanci na úspěch.