Důsledky škrtů v Brně: propouštění, rušení provozů, nulový rozvoj

Brno - Dvacetiprocentní šetření u většiny brněnských městských rozpočtovek, které na sklonku loňského roku schválili brněnští zastupitelé, má své první důsledky. Některé organizace začaly s propouštěním lidí, jiné omezují svůj provoz a služby, některé se rozhodly neinvestovat do svého rozvoje. Brněnská ZOO například po několika letech přestane provozovat občerstvení. Známá stálá akvarijní výstava na brněnské staré radnici už svoji činnost ukončila. Jediný, koho se šetření nedotkne tak radikálně, jsou divadla, jejichž zaměstanci proti škrtům protestovali.

Zoologická zahrada se však s dvacetiprocentním šetřením vyrovná. „Občerstvení se budeme snažit co nejdříve pronajmout nějakému externímu provozovateli. Do doby, než se někdo najde, bude ale zavřené,“ uvedla mluvčí brněnské ZOO Lucie Kapounová. Zavřená tak zůstane také stálá expozice akvarijních ryb v Radnické ulici v centru města, kterou také zabezpečovali zaměstnanci ZOO. A ti jsou bez práce. Nejsou ale jediní, někteří byli nuceni odejít i přímo z provozu samotné zoologické zahrady v Brně-Bystrci.

Městské galerie a muzea sice neomezují program, ale zkrátily otevírací dobu. Nemusí tak zaměstnávat tolik obslužného personálu a podle vedení institucí tím ušetří nezanedbatelné finanční prostředky. V Muzeu města Brna už například loni propustili několik lidí. Dům umění, který od dubna zredukuje svůj výstavní prostor v Domě pánů z Kunštátu, šel stejně jako Moravská galerie v Brně jinou cestou. Zredukuje totiž svoji otevírací dobu. Kromě tradičních pondělků tak zůstane zavřeno i v úterý. Mimořádně v tento den pak obě výstavní instituce otevřou pouze pro předem objednané skupiny. V důsledku toho se sice zkrátily úvazky některých zaměstnanců, nebudou se lidé ale propouštět. Dům pánů z Kunštátu přitom chce management Domu umění rozhodně jako výstavní prostor zachovat, a tak se jej snaží nabízet. Jedná například s divadelníky bez zázemí, s VUT a dalšími.

Moravská galerie v Brně
Zdroj: ČT24

Stejně tak se nebude propouštět ve hvězdárně. Nenajdou v ní ale práci noví lidé, kteří měli personálně posílit nové expozice. „Pro novou expozici jsme měli přijmout nové zaměstnance. Z plánovaných 23 nás ale nakonec zbude na pracovišti 17,“ uvedl Jiří Dušek, ředitel brněnské hvězdárny. V instituci se navíc ušetří tím, že se nebude investovat do technického rozvoje a údržby.

Lázně města Brnase kvůli šetření zbavily provozu lázní v Nádražní ulici, které zná většina lidí jako lázně „na Kopečné“. Zůstane jim tak pouze provoz v Rašínově ulici, na Ponávce a sezónní letní koupaliště v Brně-Zábrdovicích. Šetření přitom čeká i domovy seniorů, kde si budou muset jejich obyvatelé připlatit za pobyt i za stravu. Například v domově ve Věstonické ulici budou šetřit na údržbě.

Oznámení o zkrácení otevírací doby v Domě umění
Zdroj: ČT24

Asi nejvíce pocítí dvacetiprocentní snížení nákladů čtenáři Mahenovy knihovny. Od nového roku je totiž nucena k omezení otevírací doby pro věřejnost. Čtyři její pobočky přitom zaniknou úplně. „V Ústřední knihovně v Kobližné ulici bude v pracovních dnech otevřeno od 10 do 18 hodin oproti dosavadní 19. hodiny. Bohužel musíme pro rok 2012 některé pobočky zavřít a v jiných mít provoz jednou za 14 dní,“ uvedla Edita Vališová z Knihovny Jiřího Mahena. Z původního návrhu uzavření 9 poboček bude na základě výsledků jednání s danými městskými částmi a díky jejich vstřícnosti zachováno 5 poboček a uzavřeny budou pouze 4 provozy v Líšni, Chrlicích, Králově Poli a v Brně-středu. „Nově budou v nouzovém režimu 1x za 14 dnů otevřeny pobočky v Horních Heršpicích, Ivanovicích, Jehnicích a v Přízřenicích,“ dodala Vališová.