Prevence proti rakovině děložního čípku je dostupnější

Více než tři tisíce korun ušetří lidé z Olomouce, kteří se nechají naočkovat proti lidskému papillomaviru (HPV), který způsobuje rakovinu děložního čípku. Akcí „Chraňte se včas“ se Olomouc připojila k Ostravě, Litovli, Uničovu a dalším městům, která nabízejí vakcínu za zvýhodněnou cenu. Ta stojí normálně deset tisíc korun. Teď bude až do června jen za šest tisíc a sto korun.

Papilomaviry označované zkratkou HPV jsou nejčastější sexuálně přenosnou infekcí způsobující rakovinu děložního čípku a dalších částí těla. U žen jde o druhý nejčastější výskyt karcinomu.

„Rozhodla jsem se tento projekt podpořit, protože problematiku HPV infekce považuji za závažnou,“ uvedla náměstkyně olomouckého primátora Eva Machová, která převzala nad projektem záštitu.

Odborně akci „Chraňte se včas“ zaštiťuje gynekoložka fakultní nemocnice Dana Ondrová. Nákazu HPV by měli mít podle ní na zřeteli také muži. Ti se mohou chránit očkováním až do šestadvaceti let. „Onkologickým pacientem se stane každý třetí občan naší republiky a dva ze čtyř nemocných umírají,“ zdůraznila Ondrová.

Podle Ústavu zdravotnických informací je v Olomouckém kraji ročně kolem pěti tisíc nových pacientů s rakovinovým nálezem.