Psovodi hledali ztraceného poustevníka Janka Dziňu, zatím marně

Lopeník - Několik skupin policistů se psy se dnes vydalo hledat poustevníka přezdívaného Janko Dziňa, který zmizel místním obyvatelům Lopenického sedla zhruba před dvěma měsíci z očí. Muž žije v chatrči na okraji lesa, ta však zůstává již několik týdnů opuštěná. Místní, kteří třiašedesátiletého starousedlíka Jana Kročila pamatují ještě z dob, kdy žil ve svém rodném domě, jej hledali už 27. a 28. prosince. Cílené pročesávání dnes ve 14 hodin skončilo neúspěchem, muž se zatím nenašel.

„V současné chvíli už jen vytipovávají po místních lidech další místa, na která by se mohl vydat,“ uvedl policejní mluvčí Aleš Mergental. Podle starosty Lopeníku Antonína Dulínka (nez.) by jich mohlo ještě pár být. „Naposledy s Jankem mluvila poštovní doručovatelka, která mu nesla lístek na důchod, to bylo na konci listopadu. A taky ho prý viděli v hospodě Rosy. Ale od té doby jakoby se po něm slehla zem. Byl to vlk samotář, jeho rodiče již zemřeli a on si po požáru svého stavení postavil u lesa chatrč, v níž už léta žil. Patří sem k nám a máme o něj obavy,“ uvedl starosta Lopeníku Antonín Dulínek.

Právě poštovní doručovatelka na konci prosince zjistila, že si muž nepřebral složenku s důchodem, kterou mu doma zanechala. Hledaný Kročil obývá dřevěnou chatrč v lese v Lopenickém sedle nad obcí Lopeník a nechodil nikam daleko z této lokality. Policisté v den oznámení propátrali nejbližší okolí, ale neúspěšně. I proto už někteří Lopeničtí hledali Kročila v předchozích dnech. Špatně se mu chodí, protože přišel po omrzlinách o několik prstů na noze. Proto se rozhodli projít jeho oblíbené stezky, ale nenašli jej.

NO COMMENT: Pátrání po ztraceném poustevníkovi z Lopeníku (zdroj: ČT24)

První skupina policistů psovodů při dnešní akci vyrazila od chaty Lopata směrem do Lopeníku a druhá od penzionu Monte Lope. Dvacet mužů, tři psi a čtyři koně pročesávají kopcovitý terén Bílých Karpat za deště a větru. Zda bude v takovémto počtu pokračovat hledání i v následujících dnech, policie zvažuje. Podrobné informace o pohřešovaném muži policie zveřejnila na svých webových stránkách.