Dům pánů z Kunštátu: dvě zajímavé podoby umění

Dům pánů z Kunštátu v Dominikánské ulici až do konce měsíce představuje dvě tváře současného vyspělého umění dvou zástupců střední generace. Videoinstalace v jednom z výstavních objektů brněnského Domu umění prezentuje Pavel Mrkus, tvorbu významné výtvarnice Luisy Kasalicky dokumentují práce z posledních dvou let. A bude hned zkraje dobré přidat několik důležitých informací. Návštěvníky sálů v nádherné renesanční památce čeká díky úsporným opatřením jiný režim. Dům umění omezil otevírací dobu z šesti dnů v týdnu na pět. Obě pozoruhodné výstavy jsou díky šetření také zkráceny a zájemce bude mít možnost vidět je pouze do konce ledna.

A zejména projekt Next Planet od Pavla Mrkuse (*1970) by milovníci vizuálního umění neměli minout. Autor totiž představuje vyzrálou osobnost své generace tohoto žánru, která  už před devíti lety zastupovala republiku na prestižním Benátském bienále. Na svoji první velkou brněnskou výstavu tvůrce přivezl pětici provázaných videoinstalací, ve kterých současné nejmodernější technologie dává do spojitostí s dějinami lidské civilizace. A je to skutečně zážitek.

Autor, který strávil několik let v Japonsku, je fascinován světem technologií, datového prostoru a počítačové manipulace obrazu. Zároveň ale jeho dílo odráží také prvky východní spirituality a minimalismu. A co diváka konkrétně čeká?  Tři obnažené pevné disky tady kupříkladu rotují vysokou rychlostí a jejich čtecí hlavy vyhledávají soubory dat. Toto kmitání však provází dokonale synchronní přírodní zvuky zpěvu ptáků, jako by zvuky vycházely přímo z disků. Jak už se správně kurátoři ptají, jde o banální konflikt technika versus příroda, nebo spíše o klamný předpoklad, že vše lze zálohovat? Nebo se již jedná o dovršenou utopii, kdy technologie generují dokonalý harmonický svět? A právě Mrkusova vzrušivá hra s divákem, kterého tady autor vystavuje rafinovaným ambivalencím nebo prostupováním různých hranic, je na této kolekci skutečně pozoruhodná. Notně si tady užijete realismu i abstrakce, můžete se tady těžit z kouzla.

Podobně jako v tuzemsku opomíjený světoběžník Mrkus, také pražská rodačka Luisa Kasalicky patří spíše cizině. Vystudovala Akademii výtvarných umění ve Vídni, kde také nyní žije. V tuzemsku se umělkyně narozená roku 1974 představuje vůbec poprvé, a to kolekcí Luxury Goods (tedy Luxusní zboží). V podstatě jde o práci s nalezenými stavebními materiály a víceprostorové ztvárnění objektů, které jsou tvořeny z asfaltových pásů nebo PVC dlaždic. Jindy autorka používá například koberce, umělou kůži či dlaždice v retrodesignu 70. a 80. let, což může být dalším přitažlivým momentem pro návštěvníka kolekce. Zajímavý obraz naší spotřebitelské kultury stejně jako efektně skládané střípky každodennosti výtvarnice neotřele tematizuje a je jisté, že diváka nenechá chladným.