Havířovský Maják Dona Boska otevřel nové prostory pro děti a mládež

Havířov - Romské děti ze sociálně vyloučené lokality v Havířově - Šumbarku se už nemusejí toulat po ulici. Útočiště našli v místním klubu Maják Dona Boska, který dnes otevřel další prostory. Denně tam chodí až šedesát dětí. Věnuje se jim speciální tým pedagogů.

V klubu Maják to žije. Děti a mladí lidé z místní romské komunity tu mají spoustu možností, jak se po škole vyhnout nudě na ulici. Klub si oblíbil i Mário Sivák. Má 17 let a chodí sem každé odpoledne. „Rodiče jsou rádi, že tady chodím a že se neflákám po ulici. Myslím si, že kamarádi jsou na tom stejně,“ říká. „My se snažíme věnovat dětem, které jsou svým způsobem na okraji, je to naše poslání, které jsme převzali od svatého Jana Boska. Je lépe, když se s nimi dělá něco smysluplného, než je nechat ve městě lítat jenom tak,“ myslí si ředitel havířovského klubu Jindřich Honěk. Děti se ale nevěnují jen zábavě. Vychovatelé jim pomáhají i se školní přípravou.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Klub už začal být přeplněný a chyběly prostory, kde by děti uplatnily svůj rytmus v těle. Teď dostaly dárek - nové prostory, ve kterých se mohou pohybu a hudbě naplno věnovat. Platí tu také přísná pravidla. Žádný alkohol, cigarety a drogy, slušné chování je samozřejmostí. „Nesmí probíhat žádná šikana a žádné rvačky, bitky a hádky mezi sebou,“ potvrdil vedoucí Klubu Maják Alan Směnský. Klub Maják je dostupný úplně pro všechny. Za jeho služby zaplatí děti jen 50 korun za rok.