Podvodníci falšují jízdenky MHD, revizoři to nepoznají

Ostrava - V ostravských autobusech a tramvajích se rozšířil nový typ jízdy načerno. Někteří pasažéři chemicky upravují už oražené jízdenky tak, aby je mohli znovu použít. A jejich metoda je účinná - i když dopravní podnik tvrdí, že revizoři takto upravené jízdenky bezpečně rozpoznají, pokus České televize dokázal opak.

Falešné jízdenky už nejsou doménou jenom hlavního města. Rozmáhají se i v Ostravě. Dopravní podnik o fenoménu ví. Podle mluvčího však dosud není příliš rozšířený a kontroloři podniku prý zfalšované jízdenky bezpečně poznají. „S ohledem na existenci ochranných prvků jednoznačně poznají takto označenou jízdenku a tedy v tom nemáme problém,“ tvrdí mluvčí DPO Miroslav Albrecht. Zkouška v praxi však ukázala opak. Falšovat jízdenku je v podstatě snadné - stačila  trocha chemikálie a během několika okamžiků se z použité jízdenky stala na první pohled nová. Označení zmizelo. Dva takto chemicky upravené lístky jsme pak nechali prohlédnout revizory ostravského dopravního podniku. Výsledek? 

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Revizoři podvod neodhalili, jejich nadřízený však ano. Na správné jízdence musí být označení dvoubarevné. Na padělku se ale objeví jenom jedna barva- červená. „Revizoři jsou v záležitosti chemických reakcí školení a musí v každém případě poznat, že k té reakci na té jízdence došlo, my samozřejmě znovu revizory na tuto skutečnost upozorníme,“ uvedl vedoucí odboru DP Ostrava Jaroslav Šimčík. Pokud revizor upravenou jízdenku pozná, musí její majitel počítat minimálně s tisícikorunovou pokutou. Kdyby se ale dopravce obrátil na policii, může jízda na černo přijít pasažéra až na 15 tisíc.