Na zlínském sídlišti hořelo v bytě, škoda dosáhla 1,5 milionu korun

Zlín - Jeden z bytů na největším zlínském sídlišti Jižní Svahy zachvátil v pátek večer požár. Vznikl v hlavní obytné místnosti, oheň její zařízení poničil a poškodil částečně i byt o patro výše. Kouř zaplnil rovněž společné prostory, obytný dům ještě před příjezdem hasičů opustilo asi deset nájemníků včetně dětí. Škoda dle odhadů činí zhruba 1,5 milionu korun.

 Požár zjistila uživatelka bytu, která se vrátila domů. „V hlavní obytné místnosti uviděla požár televizoru, který také hned ohlásila na tísňovou linku. Nejdříve chtěla proti ohni sama zasáhnout, ale rychle se tvořící kouř byl pro ni nebezpečný, a proto byt včas opustila. Okamžitě také začala zvonit na sousedy a varovala je před požárem,“ uvedl mluvčí hasičů Ivo Mitáček.

Hasiči při příjezdu spatřili hustý černý kouř valící se z okna bytu. Zamířil k němu hasič v koši automobilového žebříku, další jeho kolegové pronikli do bytu po schodišti. Požár zlikvidovali za necelou hodinu. Po odvětrání domu přetlakovou ventilací hasičů se nájemníci mohli postupně vrátit do svých bytů.

  • Oheň mohl vzniknout vznícením domácího kina autor: Ivo Mitáček, zdroj: HZS Zlínského kraje http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3180/317922.jpg
  • Požár byt zcela zlikvidoval autor: Ivo Mitáček, zdroj: HZS Zlínského kraje http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3180/317919.jpg

Vyšetřovatel hasičů ohledal místo požáru v noci a za přítomnosti policejních expertů v práci pokračuje dnes. Podle Mitáčka postupně vyloučil několik možností vzniku požáru a zaměřil se na variantu, podle níž se mohl oheň rozšířit ze sestavy domácího kina.