Brněnští hasiči si připomínají 10 let od smrti kolegů

Brno - V neděli uplynulo 10 let od chvíle, kdy při zásahu u požáru v Nádražní ulici v Brně zahynuli dva hasiči. Památku svých kolegů Davida Kožuského a Jaroslava Garguly si brněnští hasiči v neděli ve 20 hodin uctili pietním aktem u vchodu do budovy, která se po 10 letech chátrání začíná opravovat. Kytice květů položili u schodů z ulice Nádražní.

Dvaatřicetiletý kapitán David Kožuský a devětadvacetiletý poručík Jaroslav Gargula zemřeli při zachraňování krupiéra kasina, které bylo umístěno v budově, kde vznikl 8. ledna 2002 požár. V době požáru byli uvnitř objektu dva krupiéři.

Jeden z nich před žárem a kouřem s toxickými zplodinami hoření unikl na římsu okna v prvním patře budovy, odkud ho pomocí žebříku zachránili hasiči. Protože druhý krupiér zůstal uvnitř, Kožuský a Gargula se ho vydali hledat.

Poté co ho našli a chystali se ho evakuovat, nastal v budově výbuch nahromaděných hořlavých zplodin. Oba hasiči i pohřešovaný krupiér při něm zemřeli. Jejich kolegové je nalezli poblíž hlavního vchodu až po likvidaci požáru.

Podle vyšetřování hasičů byl jeden nouzový východ v herně zakrytý překližkou, druhý zamčený a zatarasený nábytkem. Požár s největší pravděpodobností způsobily technicky nevyhovující rozvody osvětlovacích těles v podhledech stropu.

Hasiči předali své výsledky šetření orgánům činným v trestním řízení. Ty ale neshledaly žádné zavinění konkrétní osoby a vyšetřování případu opakovaně odložily. S majitelem budovy a také s provozovatelem herny a kasina Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje zahájil správní řízení; oba pak museli zaplatit pokutu.

NO COMMENT: Tragický požár brněnského kasina (zdroj: ČT24)