Zdravotně postižení v ústavech nedostanou příspěvek na mobilitu

Hrabyně - O příspěvek na dopravu, tedy o necelých pět tisíc ročně, připravila nová sociální reforma lidi, kteří žijí v ústavech. Ministerstvo práce a sociálních věcí se brání. Byl to návrh národní rady zdravotně postižených. Ta to ale popírá.

„Otevřu si balkónové dveře a budu se dívat po krajině, protože z důchodu mi zbude kapesné, které stačí sotva na doplatek na léky, ale na dopravu už mi teda nezbude,“ říká smutně klient ÚSP Hrabyně Jaromír Suchý. V Ústavu sociální péče v Hrabyni žije jedenáct let – spadl z výšky, přerušil si míchu a skončil na vozíku. Ještě loni dostal od státu šest a půl tisíce jako příspěvek na dopravu k lékaři, za kulturou, na nákupy nebo za přáteli. Od ledna už ale nemá nárok ani na korunu. Ministerstvo, které sociální reformu připravovalo, se brání. Nebyl to náš návrh. Chtěli jsme, aby peníze dostali ti, kteří mají měsíčně maximálně 20 tisíc korun. „Národní rada zdravotně postižených ale s tímto příjmovým omezením nesouhlasila a trvala na svém požadavku – příspěvek neposkytnout v pobytových zařízeních, aniž by byl příjem těch lidí jakýmkoliv způsobem zkoumán,“ uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„To dohadování probíhalo samozřejmě různě. My jsme pak kývli na ten model, to je pravda, protože už jsme nevěděli, jak dál. Ale určitě to není tak, že my bychom to navrhovali,“ tvrdí ale předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása. Ústav má k dispozici speciálně upravené auto, když se lidi domluví třeba na hokej, musí si na jednu cestu připravit asi pětistovku. „Budu muset sedět tady v areálu, protože nebudu mít za co jezdit,“ říká další klientka hrabyňského ústavu Alena Sroková. Lidé z Hrabyně se nevzdávají. Budou apelovat na poslance, senátory i ministerstvo.  Ze všeho nejdřív ale osloví sponzory, aby se za zdi ústavu dostali alespoň občas.