Na koncerty filharmonie přišlo do nového centra více návštěvníků

Zlín - Před rokem se ve Zlíně otevíralo Kongresové a univerzitní centrum a stěhovala se do něj filharmonie. Té se loňská sezóna v novém prostředí mimořádně vydařila, na koncerty přišlo o třetinu více lidí. Zatímco filharmonie slaví, vedení města netrpělivě vyhlíží den, kdy Evropská unie vyplatí zbývající dotaci. Zlín totiž kvůli chybějícím čtyřiceti milionům musel zastavit některé investiční projekty.

„V prvním pololetí k nám přišlo hodně lidí ze zvědavosti, což se dalo vzhledem k novým prostorám očekávat. Pozitivní je, že na podzim posluchačů ještě přibylo, ti už se dle našich průzkumů vraceli kvůli programu,“ řekl ředitel Filharmonie Bohuslava Martinů Josef Němý. Podle něj nabízí KUC neporovnatelně kvalitnější prostředí se skvělou akustikou a zázemím. „Do takového prostředí už si můžeme pozvat významné operní umělce, například Magdalénu Koženou,“ doplnil.

Poslední tóny zlínské filharmonie v Domě umění (zdroj: ČT24)

Změna se pozitivně odrazila také na počtu návštěvníků, předloni jich na koncerty filharmonie přišlo přibližně 29 tisíc, v loňském roce to bylo o jedenáct tisíc více. V novém koncertním prostředí filharmonii chybí jen varhany, na které si ale ještě bude muset počkat. Na jejich koupi zatím nejsou peníze.

Návštěvnost koncertů zlínské filharmonie

Loni přišlo na koncerty filharmonie 40 566 posluchačů, průměrná návštěvnost byla 617 lidí na koncert. V předchozím roce, kdy filharmonie sídlila ještě ve starých prostorách Domu umění, si koncerty poslechlo celkem 29 205 lidí, což znamenalo 431 posluchačů na koncert.

Zlín stále čeká na dotace pro kongresové centrum

Čtyřicetimilionovou trhlinu ve zlínském rozpočtu způsobilo to, že Unie zatím nevyplatila poslední část dotace určenou na zaplacení stavby Kongresového a univerzitního centra. Správci dotace se nezdály vyúčtované vícepráce za protipožární opatření a nechal je prověřit antimonopolním úřadem. Jeho audit trvá už půl roku a nikdo si netroufá odhadnout, jak dlouho ještě potrvá. Město proto muselo omezit některé investice.

Unie uvolnila na stavbu centra podle návrhu architektky Evy Jiřičné 331 milionů korun a na čerpání peněz přísně dohlíží. Teprve poté, co skončí audit Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, rozhodne Regionální rada soudržnosti Střední Evropa o udělení dotace. Zlín musel kvůli chybějícím milionům v rozpočtu zastavit projekty na opravu dětských hřišť nebo omezit výdaje na městskou zeleň.

Náměstek primátora Zlína Bedřich Lansfeld (M.O.R.) o dotaci (zdroj: ČT24)

KUC bude pod bedlivým dozorem EU ještě následujících pět let. Poskytnutí dotací Unie podmínila tím, že centrum nesmí přetahovat kongresy z jiných měst a ročně jej navštíví nejméně 83 tisíc návštěvníků. To se v loňském roce podařilo překovat, do centra přišlo 89 tisíc diváků.