Jak to bude s veřejnou službou pro nezaměstnané?

Ostrava - Obce nemají dost peněz na vytvoření pracovních míst v takzvané veřejné službě. Tu by měli od nového roku nabízet úřady práce dlouhodobě nezaměstnaným. Jinak by totiž přišli o sociální dávky. Stát tak chce zamezit tomu, aby peníze dostávali ti, kteří pracovat nechtějí.

Slezská Ostrava loni nabízela práci ve veřejné službě čtyřiceti nezaměstnaným. Obvodu vypomáhali s čištěním ulic nebo úpravami parků. Letos by jim vytipované lidi z evidence měl posílat úřad práce. Radní pomocnou sílu vítají, jenomže na ni nemají peníze. „Budeme mít problém s tím, jak zabezpečit ty lidi, přivést je na to místo, případně proškolit je, co se týče bezpečnosti,“ potvrdil radní Radomír Mandok. Úřad práce totiž zaplatí jen jejich pojištění, lékařskou prohlídku a případně koordinátory. Slezská Ostrava tak s navýšením počtu míst ve veřejné službě nepočítá. Nezaměstnaní by měli odpracovat 20 hodin týdně, pokud nabídku odmítnou, nedostanou od státu na dávkách už ani korunu. Jenomže v Ostravě to kvůli nedostatku peněz vypadá, že veřejnou službu bude moct vykonávat jen zlomek z nich.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Když nabídku nedostanou, když nebude ta práce, tak samozřejmě se nemusí bát, že by přišli o dávky,“ uklidňuje Zdeňka Navrátilová z ÚP Ostrava. Na sociální reformu se zaměřil také ombudsman, protože někteří nezaměstnaní mají strach, že obce budou jejich práce zadarmo zneužívat. „To by samozřejmě bylo popření smyslu. Ombudsman nepochybuje, že by věc začal ve spolupráci s ministerstvem okamžitě řešit,“ řekla vedoucí právního odboru kanceláře Veřejného ochránce práv Kateřina Valachová. Smlouvy s úřady práce by obce měly uzavřít během několika týdnů. Pak bude jasno i o tom, kolik nezaměstnaných bude veřejnou službu vykonávat. V první řadě by se ale mělo jednat hlavně o ty, které úřad práce eviduje víc jak jeden rok.