Silničáři jsou na návrat zimy připraveni

Ostrava - Jarní počasí vystřídá sníh a mráz. Podle meteorologů už v noci. Silničáři jsou proto v pohotovosti. Řidiči by měli jezdit opatrně. A do hor jen se zimními pneumatikami a sněhovými řetězy.

Ledovka, náledí a na horách také sněhové jazyky. Takové varování vydali meteorologové pro nejbližší hodiny. Silničáři chystají pluhy a sypače. „My jsme rádi, my se těšíme na zimu, protože techniku máme připravenou už několik měsíců. Všech našich 15 sypačů je v pohotovosti. Zatím jsme měli 25 zásahových dnů, ale jen jeden jediný jsme pluhovali. S napětím očekáváme, co přijde,“ říká mluvčí Ostravských komunikací Jiří Maléř. Ochlazovat se začne během večera. Teploty klesnou pod bod mrazu i v nížinách. Změnu počasí doprovodí hlavně na horách silný nárazový vítr.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„V pátek i v průběhu víkendu očekáváme sněhové přeháňky i v nejnižších polohách, kde to budou řádově centimetry sněhu a na horách napadne 10 až15 centimetrůsněhu. Zatím výhled na víkend vypadá, že aspoň v neděli na sněhové pokrývce klesnou teploty na mínus deset,“ slibuje meteoroložka Eva Auxtová. Díky teplému počasí se silničáři dosud věnovali pracem, které jinak dělají v létě. Opravovali dopravní značky, mosty nebo svodidla, čistili příkopy a udržovali zeleň okolo silnic. Soli a štěrkové drti mají zatím plné sklady. Na začátku i koncem loňského roku byla zima velmi mírná. Silničáři v MS kraji tak počítají, že díky tomu ušetřili několik desítek milionů korun.