Vánoční stromy končí i na talíři

Brno – Jehličnany, které přes svátky slouží jako vánoční stromečky, nemusí končit pouze v kamnech nebo ve spalovně. Neprodané kusy z velkých supermarketů mohou sloužit jako potrava pro některé druhy zvířat, které by tvrdé stromy potkaly ve svém přirozeném prostředí. V brněnské ZOO tento sváteční dar ocení zejména bizoni, jaci, losi, ale i exotické zebry.

„Vánoční stromečky výživnou hodnotu jako krmivo nemají, spíše to zvířatům slouží jako hračka. Některé druhy je ale přesto okusují, protože se jehličí vyskytuje v jejich přirozeném prostředí,“ vysvětlil vedoucí chovatel Jaroslav Dražan.

Zvěř si pochutnává na vánočním dárku (zdroj: ČT24)

Stromečky mají oblíbené zejména bizoni američtí, kteří se po shlédnutí vánočního stromku okamžitě sbíhají a rýpou se čumákem v jehličí. Mezi jaky panuje vlažnější přístup a pouze pár jedinců se pouští do okusování. Zebry se ze strachu před kamerou k dárku vůbec nepřiblíží.

Zvěř z českých luhů a hájů vánoční dary nelákají. „Srnec a jelen má teď možnost příjmu jiné potravy. Až v jarním období budou instinktivně okusovat nový přírůstek, který má v sobě minerály,“ dodal chovatel.

  • Zvěř si pochutnává na vánočním dárku autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3198/319800.jpg
  • Zvěř si pochutnává na vánočním dárku autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3199/319802.jpg

Neprodané vánoční stromy slouží v brněnské ZOO spíše jako zpestření a hračka. Každý rok zahrada přijme kolem 400 kusů, což zvířatům vystačí na tři měsíce do konce zimy. Dárce „nad limit“ musí odmítat.