Kometa zdolala Boleslav až v nájezdech

Brno - Kometa je už na pozici zajišťující postup do předkola play off. Pomohly jí k němu dva body získané po vítězných nájezdech proti poslednímu týmu tabulky - Mladé Boleslavi. Vítězný nájezd proměnil Tomáš Divíšek.

Kometa šla do zápasu s dvěma prohrami 2:6 z předchozích utkání na ledě soupeřů. Boleslav prohrála dokonce čtyřikrát za sebou. Začátek vyšel lépe domácím, Kometa byla mnohem aktivnější a Boleslav držel hlavně výborný brankář Michal Valent. Ten vychytal dokonce i trestné střílení Tomáše Svobody, které rozhodčí nařídil poté, co brněnského útočníka fauloval Čutta.

Jenže z gólu se nakonec jako první radovali Středočeši. Při signalizovaném vyloučení domácího hráče ve dvanácté minutě propálil Trvaje z mezikruží Cetkovský a Boleslav vedla 1:0. Gól dostal Kometu do útlumu, ze kterého se už do konce první třetiny nedokázala dostat.

Kometa Brno - Mladá Boleslav

Ve druhé části se modrobílí začali postupně dostávat do tempa, vyložených šancí se ale domácím příliš nedostávalo a dlouho to vypadalo, že k nim Brnu nepomohou ani přesilovky. Změna nastala v 27. minutě po exslávistické spolupráci. Dlouhý nejdříve vybídl ke střele Žižku a z následné dorážky Valenta konečně překonal v zápase velmi aktivní Tomáš Svoboda - 1:1.

Hráči Komety si gólem dodali sebevědomí, které ale nedokázali přetavit ve vedoucí gól. V přesilovkách až příliš často ztráceli kotouč, a naopak málo stříleli. Výjimkou byl Švrček, který dvěma ostrými pokusy po sobě nadělal Valentovi hodně starostí.

Setrvalý tlak Komety pokračoval i ve třetí třetině, jenže opět bez gólového vyústění. Když už se domácí dostali do slušné šance, zastavil je vynikající Valent, který se v boleslavské bráně pravidelně střídá s Hüblem. „Fungujeme tak od Nového roku, je to rozhodnutí trenérů, já když jsem v bráně, tak se samozřejmě snažím chytat co nejlépe, to je moje práce a dneska mě to celkem trefovalo,“ nepřeceňoval svůj výkon Valent.

O jediné větší oživení se chvíli před koncem základní hrací doby postaral Radek Dlouhý, který boleslavským Hayem vysklil plexisklo u boxu časoměřičů.

V prodloužení hrály oba týmy velmi opatrně, a tak došlo na samostatné nájezdy. Pro ty kouč Venera poslal do brány Sasu Hoviho a od diváků se aplausu dostalo oběma brněnským brankářům.

Nájezdy první série neproměnili Čermák ani Balaštík. Potom se na Valenta rozjel Tomáš Divíšek a boleslavského brankáře překonal mezi nohy. Po následujícím neúspěchu zpečetil výhru Brna skvěle provedeným blafákem Vojtěch Němec. „Nedařilo se nám v koncovce, Michal Valent Boleslav určitě hodně podržel, jsme rádi, že máme aspoň dva body“, oddechl si po zápase Tomáš Svoboda.

Boleslav zůstává po prohře v tabulce poslední. Kometě patří desáté místo, stejně bodů mají i jedenáctá Slavie a dvanáctý Litvínov. O bod lépe je na tom deváté Kladno. Mezi těmito týmy se pravděpodobně bude rozhodovat o postupujících do předkola play off.

HC Kometa Brno - BK Mladá Boleslav 2:1 po s.n. (0:1, 1:0, 0:0 -0:0)

Branky a nahrávky: 27. T. Svoboda (Žižka, Dlouhý), rozhodující nájezd Divíšek - 12. Cetkovský (Bahenský). Rozhodčí: Jeřábek, Hradil - Bryška, Novák.

Vyloučení: 3:7. Využití: 1:0. Diváci: 6856.

Sestavy:

Brno: Trvaj (na sam. nájezdy Hovi) - Žižka, Kováčik, Bičánek, Švrček, Malec, Protivný, Dlapa - Dlouhý, Čermák, Jaroslav Svoboda - T. Svoboda, Divíšek, Zohorna - Němec, Petrovický, Holec - Balej, Koreis, Erat - J. Káňa. 

Mladá Boleslav: Valent - Hay, Čutta, Drábek, Žabka, Baldwin, Rýgl, Beňovič, Mozík - Balaštík, D. Výborný, Tomas - Hrdel, Bahenský, Cetkovský - Stieler, Demel, Jiránek - Goertzen, Podkonický, Pabiška.