Výstava přibližuje korejskou historii

Kopii více než patnáct set let staré koruny, kterou nosili členové korejské královské dynastie Silla, vystavuje Ostravské muzeum. Návštěvníci se také můžou seznámit s tím, jak v Koreji žili příslušníci jednotlivých společenských vrstev a čím si v průběhu historie život zpříjemňovali.

Zlatá královská koruna z dynastie Silla. Originál je v Národním muzeu v Soulu, kopii věnovala českému státu korejská vláda v roce 2010. Bohatě zdobený klenot je teď vystavený v Ostravském muzeu.

„Bylo nalezeno několik korun a představují takový národní poklad jako naše korunovační klenoty. Je to koruna, která je zdobená přírodními kameny jadeity a mnoha zlatými plíšky,“ říká ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

Na výstavě je k vidění také 600 let starý porcelán, luxusní nábytek i tradiční korejské oděvy.

„Oproti našemu bílému porcelánu má ten jejich takovou zvláštní šedo zeleno do modra barvu. Unikátem jsou tady dvě misky ze 14. století,“ upozorňuje ředitelka.

Do nejmenšího detailu je propracovaný také pestrobarevný oděv z hedvábí.

„Není to tak jednoduché udělat takovou mašličku, jak děláme my, tam se to speciálně provlíká, protahuje, je to takový obřad, když se lidé oblékají do svátečního kroje,“ říká Kábrtová.

Výstava ukazuje i tradiční korejské masky, které představují lidské charaktery nebo zvířata.

Někdy z nich jde strach. „Jsou takové démonické. A úžasné jsou i loutky, které jsou úplně dokonalé. A každá loutka má svůj smysl,“ líčí ředitelka muzea.

Exponáty zapůjčilo Národní muzeum v Praze a pražská Národní galerie. Kromě darů korejské vlády mohou návštěvníci vidět také předměty ze soukromých sbírek cestovatelů nebo šlechtických rodů. Výstava Korea, historie a tradice v ostravském muzeu probíhá do 26. února.