Neznámý lupič okradl faráře

Přerov - Nezvyklý lup si odnesl zloděj, který se vloupal do auta v Drahouších na Přerovsku. Okradl totiž místního faráře, který měl v kufříku místo cenností vybavení pro náboženské obřady. Sám škodu vyčíslil na 16 tisíc korun. Pro zloděje jsou podle něj ovšem předměty takřka bezcenné.

Farář Radomír Šidleja má pod sebou mimo Drahotušské farnosti ještě dalších osm kaplí. Každou sobotu slouží v jedné z nich mši. Sebou si proto vozí svůj cestovní kostel – jak nazývá kufřík se všemi náležitostmi k obřadu. „Je to vlastně taková pomůcka pro kněze, tam má vše, co k té mši potřebuje, prostě aby kněz vypadal jako kněz,“ říká Radomír Šidleja. Policisté proto mají v hledáčku kuriózní předměty – kněžské roucho, nádobu na hostie, kalich či textilie určené ke mši. „Policisté v rámci akcí, které jsou zaměřeny na bazary, zjišťují, jestli se zde nenacházejí věci, které pochází z krádeží,“ uvedla mluvčí Policie ČR Přerov Miluše Zajícová.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Podobný případ se stal v Ostravě. Tady lupič ukradl kufřík, ve kterém si myslel, že je notebook. K jeho překvapení byla uvnitř pouze bible a další náboženské věci. 67letého majitele kufříku ovšem zloděj tenkrát neváhal napadnout. „Dosud nezjištěný pachatel nejprve vyhrožoval a požadoval vydání tašky. Odpor poškozeného překonal opakovanými údery kamenem,“ prozradila mluvčí Policie ČR Ostrava Gabriela Holčáková. Stejně jako v Ostravě i přerovský případ šetří policisté jako zločin loupeže. Za ten hrozí dvou až desetileté vězení.