Brněnský Art je digitální, dramaturgie zůstává

Brno - Městské kino Art přešlo na digitální technologii. Přidalo se ke skupině malých kin, která nechtěla přenechat diváky velkým multiplexům, a přizpůsobilo se novým podmínkám. Nové filmy se dnes už prakticky nepromítají z tradičního filmového pásu, ale z pevného disku, kde je analogový záznam filmu nahrazen převažujícími nulami a jedničkami.

Sofiinu volbu před sebou mělo v loňském roce Brno. Které ze dvou městských kin zmodernizuje a zachová pro diváky? Radní vybrali kino Art jako kultovní klubové kino, kam chodili zejména náročnější diváci. Kino Scala v centru města naopak Brno na konci roku definitivně zavřelo.

V kultovním kině kultovní film

Po nákladné digitalizaci, na níž se podílel Státní fond ČR pro podporu a rozvoj kinematografie, proběhla první veřejná digitální projekce podle mezinárodního standardu DCI. Provozovatelé kina vybrali jako „digitální“ premiéru českou filmovou klasiku - film Markéta Lazarová Františka Vláčila na motivy stejnojmenného románu Vladislava Vančury. Diváci měli možnost vidět toto dílo ve vyčištěné a remasterované podobě, takže díky digitální projekci vynikly detaily, které možná divákům, kteří viděli film z poškrábané 35 mm filmové kopie, dříve unikly.

Vedoucí kina Art Daniel Zásměta o digitalizaci (zdroj: ČT24)

Ne všechny artové filmy ale už prošly digitalizací. Kino si proto dosud ponechalo i klasické projekční stroje, které umožní promítání i starších snímků. „Diváci, kteří mají rádi přehlídky národních kinematografií nebo artové filmy, mohou být klidní, tyto filmy v Artu zůstanou,“ ujistil fanoušky filmového umění vedoucí kina Daniel Zásměta.

Brněnské kino Art je digitální (zdroj: ČT24)