Muže, kteří chtěli připravit Oslavany o zámek, čeká vězení

Brno - Dvanáct let a sedm a půl roku uložil Krajský soud v Brně dvěma podvodníkům, kteří chtěli s pomocí falešného rozhodčího nálezu získat oslavanský zámek a další pozemky města. Podnikatel Jiří Tomek kromě šestiletého trestu za podvod se zámkem dostal navíc dalších šest let za krácení daně. Vězení se nevyhne ani Vladimír Korunka, který Tomkovi rozhodčí nález zajistil.

Firma Jiřího Tomka G & C Pacifik měla od roku 2006 v pronájmu část zámku v Oslavanech na Brněnsku. Když přestala platit nájem, město nájemní smlouvu vypovědělo. Smlouva obsahovala rozhodčí doložku, které se Jiří Tomek rozhodl využít. Od samozvaného rozhodce Vladimíra Korunky, nezaměstnaného muže s kriminální minulostí, si zajistil rozhodčí nález, podle kterého mu měl zámek připadnout.

Rozhodčí doložka

Rozhodčí doložka představuje alternativu k případnému soudnímu sporu. Obě strany se při souhlasu s rozhodčí doložkou zavážou k tomu, že o jejich sporu nerozhodne soud, ale takzvaný rozhodce. Výhod má toto řešení několik - jde o rychlý a elegantní způsob vyřešení sporu, obě strany navíc ušetří čas a peníze, které by vydaly za soudní řízení.

Nález přiřkl firmě G&C Pacifik nemovitý majetek města v hodnotě 130 milionů korun. Tomek nález nechal zanést do katastru nemovitostí.

Oslavany se o zablokovaný majetek začaly soudit a okresní soud Brno-venkov rozhodl v jejich prospěch. Mezitím začalo trestní stíhání obou podvodníků. „Za pokus o podvod jim hrozí až desetileté vězení,“ řekl státní zástupce Ivo Ištvan. 

Jiří Tomek navíc čelí obvinění z zkrácení daně. Podle obžaloby měl úmyslně zkreslovat účetnictví své firmy fiktivními fakturami, aby snížil daňové odvody státu. Soud bude oba delikty posuzovat v jednom procesu.

Argumenty obhajoby: „Pro funkci rozhodce zákon nestanovuje jiné podmínky než zletilost a způsobilost k právním úkonům. Právní kvalifikaci ani členství ve sdružení rozhodců zákon nevyžaduje, a Korunka je proto právoplatným rozhodcem,“ uvedla obhájkyně a manželka obžalovaného Kateřina Tomková.

„Náš postup byl naprosto v souladu se zákonem. Necítím žádnou vinu, naopak. Oslavany nás připravily o stamilionové částky,“ hájil se podnikatel.

Rozsudek za podvod s oslavanským zámkem (zdroj: ČT24)