Eiffage Construction opouští nedokončené stavby v Ostravě

Ostrava - Krach české pobočky nadnárodní stavební firmy Eiffage Construction - dříve známé pod jménem Tchas, komplikuje dostavbu staveb v Ostravě. Město si u firmy objednalo rekonstrukci skladu pro charitu a reklamovalo dlažbu na Masarykově náměstí. Také tuto zakázku Eiffage Construction zdědil po firmě Tchas, kterou před pěti lety koupil.

Sklad pro charitu za 25 milionů korun a výměna nekvalitní čínské dlažby na Masarykově náměstí v Ostravě. Za oběma zakázkami pro město stojí krachující bývalý Tchas - dnes česká pobočka francouzské firmy Eiffage Construction. Kvůli nedostatku zakázek a vysokým dluhům společnost požaduje po soudu, aby ji poslal do konkursu. Firma se už začala stahovat ze staveb, které měla dokončit. Jako první přišla na řadu právě rekonstrukce skladu pro charitu na Hranečníku v Ostravě. Tři týdny před dokončením vedení společnosti své zaměstnance z této stavby odvolalo. „V každém případě město neplatí dopředu, takže i kdyby to měl dokončit někdo jiný, pro město ztráta nevznikne,“ vyjádřil se primátor Ostravy Petr Kajnar. Podobně je na tom město i s reklamací dlažby v centru Ostravy. Také tady bývalý Tchas odešel těsně před dokončením. „Tam to můžeme uplatnit jako pohledávku,“ říká primátor Kajnar.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Co se ve firmě děje, odmítá bývalý Tchas druhým dnem médiím říct. Mluvčí Vladimír Raška se omezil jen na textovou zprávu, že zatím nemá svolení a doufá, že se to brzy změní. Z veřejně přístupných informací v insolvenčním rejstříku vyplývá, že na peníze za práci čeká tisíc firem a živnostníků, kterým dluží téměř 780 milionů korun. Její majetek je ale téměř o devadesát milionů nižší. Bývalý ostravský Tchas patřil mezi největší stavební firmy v Česku.  Jeho majitel Václav Daněk před pěti lety prodal prosperující firmu, která vítězila v nejdůležitějších zakázkách právě nadnárodnímu gigantu Eiffage. A nový majitel nedokázal sehnat zakázky. „Tchas měl vše založeno na úzkých vazbách na radnicích a ve veřejné správě, pak se ale změnila garnitura a vše bylo jinak,“ tvrdí redaktorka Hospodářských novin Zuzana Kubátová. Na rozdíl od Česka se doma francouzským stavbařům daří. Osmá největší stavební skupina v Evropě má 150letou historii.Například v Paříži teď staví generální ředitelství státního četnictva. V minulých letech na sebe upozornila pyramidou v Louvru nebo stavbou tunelu pod kanálem La Manche.