S nadějí i bez ní - komunistické čistky podle Tomáše Vůjtka

Českou a zároveň světovou premiéru s názvem „S nadějí, i bez ní“ uvádí ostravská Komorní scéna Aréna. Životní osudy manželky Rudolfa Slánského v ní diváka provádí krutými dějinami českého komunismu. Hra, jejíž režie se ujal Ivan Krejčí, jejímu autorovi Tomáši Vůjtkovi vynesla prestižní Cenu Alfréda Radoka.

Ne náhodou je to obyčejná dětská hračka, která v ostravské Aréně roztočí divoké dějiny minulého století.  Paradoxů je ve hře Tomáše Vůjtka víc než dost. Jen hlavní postava – žena prominentního komunisty, který se stal obětí monster procesů padesátých let, je jich plná.


„Lidé si myslí, že tenkrát bylo líp. Přemýšlel jsem, jak přiblížit lidem nejlépe, jak to tenkrát vypadalo. Jak jinak než na osudu prominentní komunistky, která se stala chartistkou a ve svém srdci stále tou komunistkou zůstává?“ říká autor hry Tomáš Vůjtek.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Čistě autentické výpovědi Josefy Slánské doprovází citace z dobového tisku, vládních prohlášení nebo soudních líčení.

„Ta doba byly v něčem neskutečná, neuvěřitelná a zároveň směšná, když se na to dívá člověk dneska. Přitom bylo děsivé, že se vraždilo lidi,“ shrnuje režisér Ivan Krejčí.

Ponořit se do životních osudů Josefy Slánské a do hrůzných dějin českého komunismu můžete už tuto sobotu. Premiéra začíná v Komorní scéně Aréna v půl sedmé večer.