Moravské horory Barbory Lungové

Malířka Barbora Lungová je první autorkou, kterou letos představuje ostravská galerie Beseda. Pochází z jihomoravského Kyjova. Folklor rodného kraje hojně využívá a propojuje se symboly dnešního světa do bizarních rozměrů.

Hlavními tématy figurativní malířky Barbory Lungové jsou muži, stáří, kulturní život a dědictví jihomoravské vesnice.

„Jde mi o to tyto stereotypy přetvářet v jiné. Lidem, kteří žijí na jižní Moravě je asi jasné, že to je sranda, že ty věci neodrážejí skutečnost. Mým ideálem je, že když se na ty obrazy podívá nějaký cizinec, tak nebude vědět, jestli ty rituály jsou vymyšlené nebo skutečné,“ vysvětluje autorka Barbora Lungová.

„Její tvorbu bychom mohli charakterizovat dvěma slovy – na jedné straně stuckismus a na straně druhé můžeme říct, že vychází a tematizuje problematiku feministických přístupů k malbě,“ míní teoretik umění Martin Mikolášek, který výstavu zahájil a také napsal text do katologu.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Slovácký folklor autorka propojuje i s symboly americké kultury.

„Tady na tom obrazu jsou dvě podoby Clinta Eastwooda. Což je svým způsobem můj filmový idol, ale je to také člověk, který se dobře maluje a představuje určitý typ ve společnosti. Není to jen herec, ale také inteligentní režisér. Má chariznma,“ přibližuje jeden ze svých obrazů malířka.

Lungová se samostatnou výstavou v Ostravě představuje vůbec poprvé.

„Výstava Barbory Lungové u nás je důkazem, že také mimo ústřední, pražský region vzniká dobré umění. A proto jsme se po ní poohlédli,“ dodává galerista Petr Pivoda.

Výstavu Barbory Lungové Moravské horory můžete vidět v galerii Beseda do konce února.