Developer prodá domy, které získal společně s pozemky

Brno - Prodej areálu bývalé zahradnické školy v Brně-Bohunicích vyvolal další otazník. Kraj spolu s pozemky prodal i pět rodinných domů bez toho, aby o tom s nájemníky jakkoli jednal. Společnost November rain, která teď domy vlastní, je podle našich informací chce nájemníkům odprodat. Tím získá zpátky až polovinu kupní ceny.

Tři hektary pozemků bývalé zahradnické školy v Brně-Bohunicích kraj prodal za 40 milionů Vysoké škole Karla Engliše, ta je čtyři dny poté prodala developerské firmě November rain. Spolu se zarostlými pozemky a starými skleníky k areálu patří i pět takzvaných okálů po dvou bytech i s nájemníky.

Podle našich informací chce společnost November rain domy nájemníkům odprodat, a to zhruba za dva miliony korun za jeden byt. Kdyby se jí to podařilo, tak jen na prodeji bytů získá zhruba polovinu ceny, za kterou koupila celý areál.

„Pro mne je záhadou, proč politici nevyjmuli tyto domy z prodeje. Šlo by to lehce, protože domy jsou situované mimo areál. Proč nenabídli obyvatelům těchto domů jejich privatizaci,“ ptá se bohunický starosta Miloš Vrážel (ODS).  Domy v areálu označuje starosta za zlaté vejce. 

Samotným obyvatelům odkoupení domků zatím nikdo nenabídl. České televizi to potvrdil Dušan Murčo, který v jednom z domků bydlí: „Měli jsme zájem, ptali jsme se na kraji, ale nikdo se nám k tomu nebyl schopen vyjádřit.“

Dušan Murčo by si dům koupil (zdroj: ČT24)

Kraj tvrdí, že nepotřebné areály školských zařízení prodává jako ucelené komplexy nemovitostí. Proto i v tomto případě postupoval stejně. „Kraj nepřistupuje v případě prodejů domů k rozdělení nemovitostí na bytové jednotky. V případě, že si všichni byt nekoupí, stal by se kraj spoluvlastníkem bytového fondu, což znamená, že se majetek stane až na výjimky neprodejným,“ řekl České televizi mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement. 

Kraj spolu se zahradnickou školu prodal i byty (zdroj: ČT24)