NS zrušil rozsudek nad řidičem, jenž v Brně srazil dvě děti

Brno - Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudek nad Pavlem Dekařem, který předloni v září srazil v Brně  dvě děti z mateřské školy. Případ se znovu vrací k odvolacímu Krajskému soudu v Brně, který Dekaře loni poslal na dva roky do vězení. Dekařovo nákladní auto bylo ve špatném technickém stavu a selhaly mu brzdy. Děti nehodu přežily se zraněními.

„Nejvyšší soud odsuzující rozsudek Krajského soudu v Brně zrušil a případ mu vrátil k novému projednání a rozhodnutí. Současně bylo rozhodnuto o propuštění Pavla Dekaře z výkonu trestu a další řízení s ním bude vedeno na svobodě,“ uvedl mluvčí soudu Knötig. Důvody zatím nezveřejnil, soud je musí nejdřív sdělit účastníkům řízení. 

Neštěstí se stalo v polovině září 2010 na přechodu pro chodce ve Fryčajově ulici v Brně ve směru od Bílovic. Řidič Pavel Dekař tam avií najel do skupiny dětí z mateřské školy na procházce. Duchapřítomnost učitelek sice zabránila většímu neštěstí, malý chlapec a dívka však skončili s vážnými zraněními v nemocnici.

Stav auta zkoumal soudní znalec. Přestože Dekař u soudu vypovídal, že stav vozu před jízdou kontroloval a všechno fungovalo, podle znalce bylo auto ve velmi špatném technickém stavu. Policie pak začala kromě příčiny nehody vyšetřovat také podezření, že si řidič známky o technické kontrole opatřil podvodem.