Novojičínská radnice odvolala ředitele Technických služeb

Nový Jičín - Novojičínští radní odvolali ředitele Technických služeb a chystají velké změny v organizační struktuře radnice a podřízených firem. Reagují tak na doporučení auditu z loňského roku. Opozici ale vadí, že radnice odvolala ředitele, aniž by před tím výsledky auditu zveřejnila. Kritiku však vedení města odmítá.

Sedmnáct milionů korun - takové roční úspory si od rozsáhlých změn v organizační struktuře města a propouštění pracovníků slibuje současné vedení novojičínské radnice. Opozici se ale nelíbí, že konkrétní závěry auditu radní dosud tají. „Ke krokům, které přísluší zastupitelstvu, se určitě mít budou možnost vyjádřit všichni zastupitelé, opoziční i koaliční a v nejbližších dnech dostanou všichni zastupitelé závěrečnou auditní zprávu,“ slíbil místostarosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák. Radnice chce navíc pozvat opozici ke kulatému stolu, kde by se změny v podřízených organizacích probraly. Audit chce také zveřejnit. Už teď ale podle něj postupuje. První ze série avizovaných změn - radní odvolali dlouholetého ředitele Technických služeb Oskara Šímu. Důvod? Podle auditu špatné hospodaření organizace. „Technické služby nevykazovaly zisk, což muselo potom samozřejmě dofinancovávat město Nový Jičín, navíc zde byla vysoká nepružnost v získávání potenciálních zákazníků,“ uvedl místostarosta Jaroslav Dvořák. „Není to pravda, protože v rozborech, které teď budou v rámci hospodaření za rok 2011, vykážeme zisk zhruba 1,3 milionu,“ brání se ale odvolaný ředitel Technických služeb Oskar Šíma.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Bývalý šéf technických služeb Oskar Šíma zvažuje, že se kvůli závěrům auditu bude bránit soudně. Vedení města chce přesto provést reorganizaci zhruba do poloviny roku, v březnu už chce znát jméno nového ředitele Technických služeb.